Partners

De Bijzondere Collecties werken graag en veel samen met andere erfgoedinstellingen, in Amsterdam en daarbuiten. Dankzij hen, onze zakelijke partners en onze supporters kunnen wij ons publiek beter van dienst zijn.

Bibliotheken Eemland

Bibliotheken Eemland beheert de Culinaire Etalage, een landelijke thema-website van de openbare bibliotheken in Nederland over kookboeken, koken en eten. Bovendien beschikt Bibliotheken Eemland over een grote gastronomische collectie waarvan een deel bij de Bijzondere Collecties is ondergebracht. Bijzondere Collecties ondersteunt en adviseert Bibliotheken Eemland bij haar activiteiten op gastronomisch gebied.

Grafische Cultuurstichting

De Grafische Cultuurstichting is een platform voor activiteiten in relatie tot grafische vormgeving en drukwerk. De stichting heeft haar onderkomen bij de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt.

Museum Enschedé

Museum Enschedé is het bedrijfsmuseum van Koninklijke Joh. Enschedé. Het weerspiegelt de geschiedenis van het bedrijf, zijn producten en zijn plaats binnen de bedrijfstak. De werkzaamheden van Koninklijke Joh. Enschedé – het vroegere Joh. Enschedé en Zonen – omvatten ruim 300 jaar drukkerij, uitgeverij, lettergieterij en de vervaardiging van waardepapieren zoals bankbiljetten en postzegels. Museum Enschedé werkt intensief samen met de Bijzondere Collecties.

Muziek Centrum Nederland (MCN)

De collectie van Muziek Centrum Nederland is sinds kort overgedragen aan de Bijzondere Collecties. Samen met de collectie van de Stichting Toonkunst - al langer ondergebracht bij de Bijzondere Collecties - vormt het de grootste en belangrijkste muziekcollectie van Nederland. Muziek Centrum Nederland is het sectorinstituut voor de professionele Nederlandse muziekwereld. Hét landelijk kennis- en promotiecentrum dat zich inzet voor alle muziekgenres: van pop, dance, jazz, klassiek en hedendaags tot wereldmuziek. Muziek Centrum Nederland zal per 1 januari 2013 ophouden te bestaan.

Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO)

De NAGO is in 1992 opgericht met als doel om de archieven van Nederlandse of in Nederland wonende grafisch ontwerpers te verwerven, te ontsluiten en te behouden. De stichting en de archieven zijn ondergebracht bij de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt.

Premsela.org

Premsela – het Nederlands Instituut voor Design en Mode – bouwt in samenwerking met erfgoedpartners aan een infrastructuur voor het opvangen en ontsluiten van het vormgevingserfgoed.
Voor de ontwerpdiscipline grafische vormgeving is het Grafisch Erfgoedcentrum te Amsterdam in het leven geroepen. Premsela ondersteunt dit cluster, dat is ondergebracht bij de Bijzondere Collecties, met als doel de structurele zorg voor de archieven.

Stichting Bibliotheek Boekenvak (SBB)

De SBB ondersteunt de internationaal befaamde en zeer omvangrijke boekhistorische verzamelingen van de Bijzondere Collecties. Twee collecties vormen de basis van deze verzameling: de Bibliotheek van het Boekenvak en de Collectie Tetterode.

Onze zakelijke partners

  • Eurest: catering
  • John Nurminen: Fine Art Logistics

Onze supporters

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA

10 april 2018