Uit logeren

31 augustus 2017

De schatten van de Bijzondere Collecties komen regelmatig van de plank. Ze zijn te zien in eigen tentoonstellingen, maar worden ook uitgeleend voor exposities in andere bibliotheken en musea. Vandaag: het Caesar-handschrift.

Veni, vidi, vici

Het Amsterdamse Caesar-handschrift, gemaakt in de eerste helft van de negende eeuw in de benedictijner abdij van Fleury in Frankrijk, is een van de oudste manuscripten uit de Bijzondere Collecties. Het geldt als het vroegste bewaard gebleven handschrift met de tekst van De bello Gallico (De Gallische oorlog) van Julius Caesar, de Romeinse veldheer die kwam, zag en overwon.

Voor het eerst sinds lange tijd verlaat het Caesar-handschrift weer de veilige muren van de Bijzondere Collecties, maar het gaat niet ver van huis. Van 15 september 2017 t/m 11 februari 2018 is het te zien in het naastgelegen Allard Pierson Museum, als een van de talrijke topstukken in de tentoonstelling Crossroads. Reizen door de middeleeuwen.

 

Caesar-handschrift

Het Caesar-handschrift. Op de linker pagina de bekende eerste woorden ‘Gallia est omnis divisa in partes tres’ (Heel Gallië is verdeeld in drie delen).

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA