Umberto Eco bezoekt Artis Bibliotheek

9 maart 2011

Bestsellerauteur Umberto Eco bracht vorige week een bezoek aan de Artis Bibliotheek, onderdeel van de Bijzondere Collecties van de UvA.

Umberto Eco en Garrelt Verhoeven

Umberto Eco tekent het gastenboek onder toeziend oog van Garrelt Verhoeven.

Bestsellerauteur Umberto Eco bracht vorige week een bezoek aan de Artis Bibliotheek, onderdeel van de Bijzondere Collecties van de UvA. Hij was in Amsterdam vanwege het verschijnen van de Nederlandse vertaling van zijn nieuwste roman De begraafplaats van Praag.

Na een presentatie van hoogtepunten uit de bibliotheek voerde Eco in de Artis Bibliotheek een gesprek met hoogleraar boekwetenschap Lisa Kuitert. De weerslag van deze ontmoeting zal worden gepubliceerd in Vrij Nederland. De Amsterdamse chef-kok Alain Caron bereidde voor deze lunchbijeenkomst een speciaal samengesteld menu.

De Italiaanse schrijver en semioticus Umberto Eco (1932) verwierf dertig jaar geleden wereldfaam met zijn historische roman De naam van de roos, mede door de gelijknamige verfilming met Sean Connery in de hoofdrol. Zijn tweede boek, De slinger van Foucault (1988), speelt in het heden maar handelt over de erfenis van de tempeliers en rozenkruisers. Naast diverse essaybundels verschenen nog Het eiland van de vorige dag (1995), Baudolino (2001) en De mysterieuze vlam van koningin Loana (2005).

In zijn Italiaanse woning legde Eco een enorme bibliotheek aan van boeken die hij over de hele wereld verzamelde als onderzoeksmateriaal voor zijn publicaties. In de jaren ’80 bezocht hij onder meer de befaamde Bibliotheca Philosophica Hermetica in Amsterdam en hij was er een graag geziene gast in de talrijke antiquariaten. Eco heeft vele bibliotheken over de hele wereld bezocht, maar in de Artis Bibliotheek was hij nog nooit geweest.

Hoofdconservator van de Bijzondere Collecties Garrelt Verhoeven leidde hem rond in de negentiende-eeuwse leeszaal. Daar waren diverse topstukken voor hem uitgestald, zoals tekeningen van Maria Sybilla Merian, de zeldzame eerste druk van Linnaeus’ Systema naturae en afbeeldingen van dieren uit de Iconographia Zoologica. Umberto Eco was zichtbaar onder de indruk van de fraaie galerijbibliotheek en de boekwerken die hij onder ogen kreeg.

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA