Bijzondere Collecties verwerven kaart van middeleeuws vogelparadijs

4 februari 2011

Uitzonderlijk fraai getekende kaart geeft beeld van het 'reigerbos' waar het Zuid-Hollandse dorpje Zevenhuizen ooit befaamd om was.

Kaart van het reigerbos bij Zevenhuizen.

Kaart van het reigerbos bij Zevenhuizen, 37,5x145,5 cm.

Een uitzonderlijk fraai getekende kaart van het zogenaamde ‘reigerbos’ bij Zevenhuizen is recent aangekocht door de Bijzondere Collecties van de UvA.

Wie nu met Google Earth inzoomt op het Zuid-Hollandse dorpje Zevenhuizen aan de Rotte, zal niet meer de befaamde ‘Reijgerie’ vinden waar men vroeger van heinde en verre naartoe kwam. Dit middeleeuwse attractiepark met vele reigers, lepelaars, aalscholvers, kwakken en andere grote vogels is van de aardbodem verdwenen. De nu verworven kaart geeft alsnog een beeld van het landgoed met vogelparadijs in volle glorie, met de naar deze vogelsoorten vernoemde landerijen.

De kaart is een getrouwe weergave van de situatie in 1564. De adellijke familie Van der Duijn benutte het vogelbos voor de geliefde valkerij. Juist deze grote vogelsoorten waren bovendien zeer gewaardeerd in de stoofpotten van de rijke adellijke keukens. Uit oude kronieken blijkt dat het vogelparadijs al vroeg internationale bekendheid genoot en lange tijd populair bleef, totdat het gebied vroeg in de achttiende eeuw door vervening verloren ging.

De oorspronkelijke kaart van de bekende Zuid-Hollandse landmeter en notaris Jan Potter is niet bewaard gebleven en dat geldt ook voor de kopie die Floris Jacobsz er in 1638 van maakte. De nu tevoorschijn gekomen kaart is in 1790 gemaakt door de Delftse landmeter Jan Sabrier, zoals in het bijschrift van de kaart is aangegeven. Deze unieke kaart biedt nu de kans om alsnog een kijkje te nemen in dit middeleeuwse vogelpretpark.

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA