Bijzondere Collecties verwerven verzameling Alfons van Heusden

4 januari 2011

De Bijzondere Collecties verwerven een verzameling boeken en spellen van de bekende Amsterdamse illustrator Alfons van Heusden (1930-2000).

Schenking

Alfons van Heusden, Dierenkwartet

Alfons van Heusden, Dierenkwartet. Foto Mathieu Lommen.

De vormgever en verzamelaar Robert van Heusden schonk de Bijzondere Collecties een prachtige verzameling grafisch materiaal ontworpen door zijn oom Alfons van Heusden, de bekende illustrator en boekverzorger. Het gaat onder meer om boeken voor Het Spectrum en De Arbeiders (ABC-pockets en de reeks Kattengat), en om spellen voor Ravensburger, Jumbo en Egel spelen.

Over Alfons van Heusden

Alphonsus Josephus Hubertus van Heusden werd in 1930 in Amsterdam geboren. Hij was freelance illustrator-ontwerper en daarnaast in de jaren tachtig docent aan de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Bekendheid verwierf hij met zijn tekeningen voor kinderboeken en spellen. Daarbij was hij een vaardig en veelzijdig lettertekenaar.

Een kroon op Van Heusdens werk als boekillustrator betekende zeker de Gouden Penseel 1989 voor het ook ‘best verzorgde’ Dat rijmt, met door hem gekalligrafeerde tekst van Ivo de Wijs. Van eenzelfde heldere eenvoud als de tekeningen in dat prentenboek zijn de illustraties in De pijn om zo te leven (1989). Dit verhaal van Pirandello verscheen als bibliofiele uitgave bij de Stichting De Roos, waarvan hij bestuurslid was.

Van Heusden werkte verder veel voor educatieve uitgeverijen, waaronder Wolters-Noordhoff en Zwijsen. Hij overleed in 2000.

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA