De Amstelbelettering in de Bijzondere Collecties

1 april 2007

De in de vloer gehakte belettering van Peter Verheul waar ooit de Amstel liep.

Met behulp van sjablonen is de belettering aangebracht, en vervolgens gehakt.

Amstelbelettering in uitvoering.

In de nieuwe bibliotheek Bijzondere Collecties aan de Amstel is in vloer van de begane grond een bijzonder project van de Haagse letterontwerper en academiedocent Peter Verheul uitgevoerd. Verheul, bekend van zijn drukletters voor FontShop en OurType, had de opdracht hier de vroegere loop van de rivier tot uitdrukking te brengen. Met zijn wat vrijere, soms bijna illustratieve benadering van letters bleek hij de juiste persoon.

Ontwerp

Verheul ging wat de inhoud betreft uit van drie verschillende schrijfwijzen door de eeuwen heen: Amestelle, Aemstel, Amstel. Hij koos voor een vormoplossing waarin hij ook het beweeglijke van een rivier liet meespelen. Verheul: ‘Begrippen die van belang zijn voor de vormkarakteristieken van mijn Amstelletters zijn stroom, grens, water, oever en transformatie. Met dat als uitgangspunt lagen contourletters voor de hand, en ik heb drie open kapitaalvarianten getekend. De woorden zijn herhaald in een tekstlijn van dertig meter lengte, over verschillende ruimtes doorlopend.’

Uitvoering

Steenhouwerij Cuperus, met een aantal vestigingen in Nederland, voerde de belettering in de zwarte, hardstenen vloer uit. Nadat sjablonen op de juiste posities waren geplakt, werden de vormen met een hoogte van ongeveer 50 cm in een witte verf gezet. Hoewel de belettering aanvankelijk gezandstraald zou worden, is uiteindelijk de voorkeur gegeven aan hakken. Dit is grotendeels met de hand gebeurd: een klus van een aantal dagen voor twee ervaren steenhouwers. Tenslotte bracht Verheul op de vloer, met wit potlood, kleine correcties aan om de spanning in de lijnen te houden. Die verbeteringen werden nog heel precies met de hand uitgevoerd. Het resultaat is schitterend! Onnadrukkelijk maar duidelijk aanwezig herinnert Verheuls belettering aan waar ooit de Amstel liep en aan de lange historie van deze locatie, die teruggaat tot de Middeleeuwen.

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA