Tentoonstelling Uitgeverij De Buitenkant

18 mei 2005

Jubileum 25 jaar Uitgeverij De Buitenkant.

25 jaar Uitgeverij De Buitenkant, Offsetdrukkerij Jan de Jong & Zetterij Chang-Chi Lan-Ying

Jan de Jong en Lan Ying

Jan de Jong & Chang-Chi Lan-Ying van De Buitenkant (Foto Grafische Cultuurstichting).

In de Galerij Bijzondere Collecties is tot en met vrijdag 29 juli 2005 een tentoonstelling te zien naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van Uitgeverij De Buitenkant, gespecialiseerd in boeken over boeken. Ook de eraan verbonden Zetterij Chang-Chi Lan-Ying en Offsetdrukkerij Jan de Jong delen dit jubileum.

De Universiteitsbibliotheek verwierf recent de archieven van deze Amsterdamse bedrijven en heeft met behulp van dit materiaal een kleine expositie ingericht die een overzicht biedt van de activiteiten van de afgelopen 25 jaar.

Grafische Cultuurprijs 2005

Chang-Chi Lan-Ying en Jan de Jong ontvingen in mei de Grafische Cultuurprijs 2005 voor de boeken die zij de afgelopen vijfentwintig jaar hebben geproduceerd: 'Vooral de werkwijze van Jan de Jong en Chang-Chi Lan-Ying verdient volgens de jury bewondering. Ze hechten meer aan inhoud, vorm en uitvoering dan aan commercieel gewin. Menig boek over boeken zou zonder hen waarschijnlijk niet zijn verschenen, of zó veel minder van kwaliteit zijn geweest dat het nooit die aandacht in en ook buiten de grafische wereld had gekregen. Al hun uitgaven getuigen van liefde, zorg en vakmanschap en kunnen volgens de jury als voorbeeld dienen voor andere uitgevers en grafici.'

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA