Hanenpoten en sierkrullen

Workshop door Jetze Touber in summerschool History of the Book

27aug2018 13.30 - 16.30

Workshop

Jetze Touber geeft op 27 augustus 2018 de workshop ‘Hanenpoten en sierkrullen’. De workshop is onderdeel van de summerschool History of the Book.

Wie ooit heeft geprobeerd wijs te worden uit een doktersrecept, weet dat de lettervormen van ons Latijnse schrift kunnen worden verhaspeld tot onleesbaar gekrabbel. Handgeschreven brieven, het voornaamste middel van communicatie op afstand vóórdat telefoon en e-mail hun intrede deden, vormen daarop geen uitzondering. Toch is met enige oefening vaak wel regelmaat te ontwaren in de krabbels voor onze ogen.

In deze workshop lezen we brieven, uitgewisseld door zeventiende-eeuwse geleerden. In een inleiding zullen enkele basisprincipes aan bod komen van het ontcijferen van premodern schrift (de paleografie): de Romeinse en de Gotische schriftsoorten, ligaturen, afkortingen, spelling.

Vervolgens bijten we ons vast in de handschriften zelf. Dit betekent woord voor woord ontcijferen wat er staat. Maar na enige regels moeizaam te hebben getranscribeerd, worden we beloond met een stem uit het verleden die rechtstreeks tot ons spreekt. Een oefening in slowreading.

Docent

Dr. Jetze Touber (1977) is historicus, promoveerde in 2009 aan de Rijksuniversiteit Groningen en is nu werkzaam als onderzoeker bij de afdeling Geschiedenis van de Universiteit van Gent. Hij is gespecialiseerd in vroegmoderne intellectuele geschiedenis en religiegeschiedenis, met name van Italië en de Nederlandse Republiek.

In 2014 verscheen de handelseditie van Toubers proefschrift over de hagiografische werken van Antonio Gallonio (1556–1605). In de zomer van 2018 verschijnt zijn tweede monografie, over Spinoza en bijbelstudie in de zeventiende eeuw. Verder bestudeert hij internationale discussies over theologische, antiquarische, natuurhistorische en medische onderwerpen tussen 1550 en 1750.

Datum, tijd en plaats

  • maandag 27 augustus
  • 13.30–16.30 uur
  • Regentenkamer, Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129

 

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA