Sporen van ons Indische verleden in onze eetcultuur

Workshop door Marleen Willebrands in summerschool History of the Book

30aug2018 13.30 - 16.30

Workshop

Marleen Willebrands geeft op 30 augustus 2018 de workshop ‘Sporen van ons Indische verleden in onze eetcultuur’. De workshop is onderdeel van de summerschool History of the Book.

Voedselbereiding in voormalig Nederlands-Indië heeft onuitwisbare sporen nagelaten in de Nederlandse keuken. De VOC bracht al vanaf de zeventiende eeuw scheepsladingen specerijen naar ons land, maar daarmee werd de Indische keuken hier nog niet geïntroduceerd.

Pas in de achttiende eeuw duiken enkele Indische recepten op in De volmaakte Hollandsche keukenmeid, maar vele opmerkelijke recepten zijn dan al te vinden in handgeschreven kookboeken. In de negentiende eeuw verschijnen de eerste gedrukte ‘Indische’ kookboeken, aanvankelijk bedoeld voor het huispersoneel en even later voor Hollandse dames in de Oost. Er ontstond een kruisbestuiving tussen de recepten van ver en die vanuit het vaderland.

Wat weten we van degenen die ze optekenden? En welke ontwikkeling maken de recepten door? In de workshop gaan we met recepten uit verschillende perioden aan de slag om die ontwikkeling te ontrafelen. Er zal ook een kleine tentoonstelling zijn met kookboeken en kookschriften uit de Bijzondere Collecties.

Docent

Drs. Marleen Willebrands (1953) is diëtiste en neerlandica, gespecialiseerd in culinaire geschiedenis, en is jurylid voor de Joop Witteveenprijs. Zij heeft verschillende tekstedities van historische kookboeken en handschriften op haar naam staan, evenals artikelen over diverse culinair-historische onderwerpen. Transcripties van primaire bronnen publiceert zij op haar website www.kookhistorie.nl.

Datum, tijd en plaats

  • donderdag 30 augustus
  • 13.30–16.30 uur
  • Nina van Leerzaal, Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129

 

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA