La Cuisine de monsieur Momo

Workshop door IJsbrand van Dijk en Diana Kostman in summerschool History of the Book

30aug2018 09.30 - 12.30

Workshop

IJsbrand van Dijk en Diana Kostman geven op 30 augustus 2018 de workshop ‘La Cuisine de monsieur Momo, célibataire, een levenslustig kookboek van Henri de Toulouse-Lautrec’. De workshop is onderdeel van de summerschool History of the Book.

In 1930 verscheen in een oplage van 250 exemplaren het uitbundige ‘kookboek’ La Cuisine de monsieur Momo, célibataire, samengesteld door Maurice Joyant, een voormalig Franse kunsthandelaar. Het werk toont een verzameling van bijna 200 veelal Franse recepten, afgewisseld met 25 fotogravures naar het werk van Joyants beste vriend, de beroemde Parijse kunstenaar Henri de Toulouse-Lautrec (1864–1901).

De beschreven gerechten werden opgediend tijdens de eetfestijnen die Joyant en Toulouse-Lautrec organiseerden. De kunstenaar ging hierbij nauwgezet te werk; het uitwerken van een recept was voor hem van dezelfde artistieke waarde als het creëren van een kunstwerk.

In deze workshop geeft Diana Kostman kort het leven weer van Henri de Toulouse-Lautrec. IJsbrand van Dijk zal dieper ingaan op La Cuisine de monsieur Momo, célibataire en vertelt over het rijke gastronomische verleden van de lichtstad aan het einde van de negentiende eeuw. Hierna zullen de deelnemers dit artistieke kookboek kunnen vergelijken met een aantal andere Franse kookboeken uit de negentiende en de vroege twintigste eeuw.  

Docenten

Drs. IJsbrand van Dijk (1971) studeerde Kunstgeschiedenis en Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is als bibliotheekmedewerker werkzaam bij de informatiebalie van de Bibliotheek en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Drs. Diana Kostman (1978) studeerde kunstgeschiedenis en algemene cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. In 2006 richtte zij Artemis Omnibus op, een bureau gespecialiseerd in kunsthistorische cursussen, lezingen en rondleidingen. Hiernaast schrijft zij teksten in opdracht van kunstenaars en musea en is zij lid van diverse kunstcommissies.

Sinds 2016 organiseren Diana Kostman en IJsbrand van Dijk het project Artelicious, waarin diverse kunstenaars in relatie tot de kookkunst worden besproken tijdens lezingen en proeverijen.

Datum, tijd en plaats

  • donderdag 30 augustus
  • 9.30–12.30 uur
  • Nina van Leerzaal, Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129

 

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA