Circus van beeld naar woord

Workshop door Floortje Bakkeren in summerschool History of the Book

24aug2018 10.00 - 13.00

Workshop

Floortje Bakkeren geeft op 24 augustus 2018 de workshop ‘Circus van beeld naar woord’. De workshop is onderdeel van de summerschool History of the Book.

Onderdeel van de Bijzondere Collecties is een internationaal geroemde circuscollectie. Deze verzameling bevat prachtig beeldend drukwerk uit heel Europa, dat ons in bonte kleuren vertelt over de geschiedenis van het circus. Over de grootste tenten, de leukste clowns, de hoogste trapezes en de engste leeuwen door de kleinste hoepels.

Dit materiaal is een kostbare en veel geraadpleegde bron voor de circus- en theatergeschiedenis. Het geeft niet alleen een schat aan informatie over voorstellingen en acts, maar kan nog veel meer onthullen, bijvoorbeeld een mentaliteitsgeschiedenis van het exotisme, ontwikkelingen van de techniek of nieuwe normen in de arbeids-, mensen- en dierenrechten.

In deze workshop bekijken we het materiaal met een open blik en zoeken andere trefwoorden om dit materiaal breder en op een andere manier te beschrijven. Aan de hand van spectaculaire voorbeelden gaan we op zoek naar nieuwe invalshoeken voor onderzoek van deze rijke bron.

Docent

Drs. Floortje Bakkeren (1972) studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie Theater-geschiedenis, en werkte bij het Theater Instituut Nederland. Zij is docente dramaturgie en geschiedenis bij verschillende theatervakopleidingen, geeft inleidingen en toneelkijkcursussen.

Floortje Bakkeren heeft een column in het vakblad Theatermaker en werkt momenteel aan een onderzoek naar theaterkaartjes, het kleinste historische spoor dat voorstellingen achterlaten.

Datum, tijd en plaats

  • vrijdag 24 augustus
  • 10.00–13.00 uur
  • Boekendepot IWO, Meibergdreef 29, Amsterdam (Holendrecht)

 

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA