‘Hooggeëerd publiek, vanavond presenteren wij...’

Workshop door Floortje Bakkeren in summerschool History of the Book

28aug2017 13.30 - 16.30

Workshop

Floortje Bakkeren geeft op 28 augustus 2017 de workshop ‘“Hooggeëerd publiek, vanavond presenteren wij...” Programmaboekjes onder de loep’. De workshop is onderdeel van de summerschool History of the Book.

De Bijzondere Collecties hebben een rijke collectie programmaboekjes; van de allereerste almanakken voor spectatoren van de Amsterdamse Schouwburg tot de glossy vuistdikke fotoboeken van Joop van den Ende. Prachtig drukwerk, met een schat aan informatie over de voorstelling, de toneelspelers, de tekst en het culturele leven in de stad.

De boekjes zijn met veel zorg door theatermakers gemaakt om de voorstellingservaring te verdiepen of te verlengen. Maar wat wilden zij met hun publiek delen en waarom? In welk daglicht wilden zij hun voorstelling plaatsen? Hoe moeten we informatie die we over voorstellingen krijgen uit de boekjes wegen? Is het programmaboekje wel zo’n objectieve bron of eerder een soort egodocument van de voorstelling?

Na een inleiding over deze vragen houden we sparringsessies over de aanwijzingen die we in de boekjes kunnen vinden over het publiek. En ten slotte gaan we aan de slag met uw eigen meegenomen programmaboekjes: hoe gebruikt u deze boekjes, en klopt hun inhoud met wat u heeft meegemaakt in het theater?

Deze workshop wil een nieuw licht laten schijnen op het programmaboekje als historische bron en is voor iedereen met een hart voor prachtig drukwerk en theater.

Docent

Drs. Floortje Bakkeren (1972) studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie Theatergeschiedenis, en werkte bij het Theater Instituut Nederland. Zij is docente dramaturgie en geschiedenis bij verschillende theatervakopleidingen, geeft inleidingen en toneelkijkcursussen. Zij heeft een column in het vakblad Theatermaker en werkt momenteel aan een onderzoek naar theaterkaartjes, het kleinste historische spoor dat voorstellingen achterlaten.

Datum, tijd en plaats

  • maandag 28 augustus
  • 13.30–16.30 uur
  • Regentenkamer, Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129

 

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA