Kaarten in bijbels uit de Lage Landen

Workshop door August den Hollander in summerschool History of the Book

29aug2017 13.30 - 16.30

Workshop

August den Hollander geeft op 29 augustus 2017 de workshop ‘Kaarten in bijbels uit de Lage Landen’. De workshop is onderdeel van de summerschool History of the Book.

Vanaf de vroege zestiende eeuw vinden we in gedrukte Nederlandse bijbels uit de Lage Landen kaarten. Alhoewel niet in alle bijbels kaarten voorkomen, waren bijbelkaarten uitermate populair. Soms was een bijbeleditie standaard voorzien van een of meer kaarten, soms was het aan de koper zelf om te besluiten of hij bijbelkaarten wilde laten inbinden in zijn exemplaar.

Er waren duidelijke verschillen tussen kaarten. Zo konden het thema, de druktechnische kwaliteit, de artistieke uitvoering, de originaliteit, de afwerking en de functionaliteit onderling sterk verschillen. Vaak bestonden er afhankelijkheden met andere kaarten en/of kaartseries uit binnen- of buitenland.

Docent

Prof. dr. August den Hollander (1963) is hoogleraar Religieus Erfgoed in de Lage Landen, met bijzondere aandacht voor het Waalse erfgoed. Hij is als adviseur betrokken bij verschillende erfgoedbeherende instellingen in Nederland. Zijn specialisatie is de geschiedenis van het religieuze boek, met name van de bijbel in de Lage Landen. Over dit onderwerp verschenen veel publicaties van zijn hand. Op dit moment werkt hij onder meer met enkele vrijwilligers aan een bibliografische studie over kaarten in bijbels.

Datum, tijd en plaats

  • dinsdag 29 augustus
  • 13.30–16.30 uur
  • Regentenkamer, Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129

 

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA