Handgeschreven kookboeken uit de achttiende eeuw

Workshop door Marleen Willebrands in summerschool History of the Book

31aug2017 13.30 - 16.30

Workshop

Marleen Willebrands geeft op 31 augustus 2017 de workshop ‘Handgeschreven kookboeken uit de achttiende eeuw’. De workshop is onderdeel van de summerschool History of the Book.

In de achttiende eeuw stelden talrijke dames (en ook enkele heren) hun favoriete keukenrecepten en die van familie en vrienden op schrift. De overgeleverde handschriften zijn afkomstig uit de gegoede burgerij. Daarnaast verschenen in vele provincies gedrukte kookboeken, samengesteld door voorname dames voor hun keukenmeiden.

Wat zijn de kenmerken van die kookschriften en voor wie waren ze bestemd? En wat valt ons op als we de kookschriften vergelijken met gedrukte kookboeken? In de workshop gaan de cursisten daarmee aan de slag. Er zal ook een kleine tentoonstelling zijn met kookboeken en kookschriften uit die periode.

Docent

Drs. Marleen Willebrands (1953) is diëtiste en neerlandica, gespecialiseerd in culinaire geschiedenis, en is jurylid voor de Joop Witteveenprijs. Zij heeft verschillende tekstedities van historische kookboeken en handschriften op haar naam staan, evenals artikelen over diverse culinair-historische onderwerpen. Transcripties van primaire bronnen publiceert zij op haar website www.kookhistorie.nl.

Datum, tijd en plaats

  • donderdag 31 augustus
  • 13.30–16.30 uur
  • Nina van Leerzaal, Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129

 

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA