Mooi Marginaal

27nov2018 23dec2018 10.00

Tentoonstelling

In deze kleine presentatie worden 53 geselecteerde Nederlandse en Vlaamse bibliofiele en marginale uitgaven getoond.

De mooiste margedrukwerken bekroond

Mooi Marginaal is een initiatief van de Stichting Laurens Janszoon Coster. Deze stichting organiseert eenmaal per twee jaar een bekroning van de mooiste margedrukwerken van de voorafgaande twee jaar. Dit jaar is een uitzondering, en worden geselecteerde werken getoond uit de periode 2012 t/m 2017. 

Deze presentatie toont de keuze uit 187 inzendingen van Nederlandse en Vlaamse drukkers en vormt een fraai overzicht van wat er in vijf jaar aan marginaal drukwerk is gemaakt. Opvallend is de diversiteit van de druktechnieken, zoals boekdruk, offset, stencil, stempel en print. Zo toont het geheel een breed overzicht van bijzondere druksels die van de persen van de marge-drukkers rollen. 

Mooi Marginaal2

Van loden letter tot Riso-print

Marginale uitgaven onderscheiden zich van meer gangbare producties door hun eigenzinnigheid. De oplages zijn meestal bescheiden en de producties zijn vaak intensief door het vele handwerk wat eraan te pas komt. Oude gietzijzeren persen met loden letters worden nog regelmatig ingezet, maar we zien ook modernere middelen zoals ditigale druktechnieken en Riso-print. 

De presentatie is vrij toegankelijk. Bij de presentatie is tevens een catalogus verschenen, waarin alle geselecteerde afbeeldingen inclusief beschrijvingen zijn opgenomen. Deze is te koop in de museumwinkel voor 5,- Euro. 

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA