Tentoonstelling Het Universum van Amsterdam in het Koninklijk Paleis

Meer dan vijftig stukken uit het Allard Pierson te zien in het Paleis

01jul2019 22sep2019 12.34

Evenement

De tentoonstelling ‘Het Universum van Amsterdam. Schatten uit de Gouden Eeuw van de cartografie’ is van 29 juni tot en met 23 september 2019 te zien in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Allard Pierson is trots om als exclusieve samenwerkingspartner aan deze tentoonstelling een belangrijke bijdrage te leveren: meer dan vijftig stukken uit de toonaangevende en internationaal vermaarde cartografische collecties van Allard Pierson zijn in het Paleis te zien. Dit betreft losse kaarten, globes, atlassen en wandkaarten; het hoogtepunt is de schitterende Atlas maior van Joan Blaeu uit 1662, in het speciaal daarvoor vervaardigde kabinet.

De tentoonstelling van de ‘schatten uit de Gouden Eeuw van de cartografie’ in het Paleis is een uitzonderlijk evenement. Het Paleis namelijk, een van de indrukwekkendste locaties in de hoofdstad, is uitbundig gedecoreerd met talrijke geografische en cartografische elementen. Denk aan het imposante beeld van Atlas op de achtergevel van het gebouw en de enorme wereldkaarten die zijn ingelegd in de marmeren vloer van de Burgerzaal in het Paleis. De op zichzelf al uitzonderlijk fraaie tentoongestelde objecten komen in deze bijzondere, ruimtelijke context optimaal tot hun recht.   

Bij de tentoonstelling verschijnt aan aantrekkelijke publicatie (in het Nederlands en Engels) met veel illustraties en achtergrondinformatie. Het Koninklijk Paleis Amsterdam is zeven dagen per week geopend, van 10.00-17.00 uur.

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA