Symposium over natuurgenot in Artis Bibliotheek

04jul2018 13.00 - 18.30

Evenement

Op woensdagmiddag 4 juli is er in de Artis Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam een symposium over natuurgenot.

Tijdens deze niet te missen middag worden bijzondere personen besproken die de westerse mens hebben geleerd dat de natuur méér is dan hakhoutbos, jachtterrein of iets om bang voor te zijn.

Maarten Doorman, Esther van Gelder, Tijs Goldschmidt, Dik van der Meulen, Hans Mulder, Alexander Reeuwijk en Jelle Reumer, die zich op uiteenlopende manieren met de natuur hebben beziggehouden – als onderzoeker, filosoof, schrijver of historicus – laten over deze ontwikkeling hun licht schijnen.

De presentaties duren twintig minuten. Na elke presentatie is er tien minuten tijd voor vragen en discussie.

Programma

  • 12.30 uur: zaal open
  • 13.00–13.30 uur: Esther van Gelder, Carolus Clusius: kijken, schrijven, verwonderen in de zestiende eeuw
  • 13.30–14.00 uur: Hans Mulder, Maria Sibylla Merian: onromantisch genieten
  • 14.00–14.30 uur: Maarten Doorman, Rousseau, Wordsworth, C.D. Friedrich. Over romantische beleving van de natuur.
  • 14.30–13.30 uur: Tijs Goldschmidt, Tapuit in de Serengeti
  • 14.40–15.15 uur: pauze
  • 15.15–15.45 uur: Jelle Reumer, Henry David Thoreau: de natuur als misverstand
  • 15.45–16.15 uur: Alexander Reeuwijk, Had Wallace het eigenlijk wel naar z'n zin in Indonesië?
  • 16.15–16.45 uur: Dik van der Meulen, Jac. P. Thijsse, Nederlands eerste natuurbeschermer
  • 16.45–18.30 uur: borrel

Over de sprekers

Maarten Doorman

Maarten Doorman doceert cultuurfilosofie aan de Universiteit Maastricht, is bijzonder hoogleraar Historische cultuur van Duitsland aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is medewerker van NRC Handelsblad. Hij publiceerde onder meer Rousseau en ik (over authenticiteit) en De navel van Daphne (over engagement in de kunst). Onlangs verscheen een bundel opstellen: Dichtbij en ver weg.

Esther van Gelder

Esther van Gelder is cultuurhistorica, gespecialiseerd in de geschiedenis van de natuurlijke historie. Onderzoek, publicaties en tentoonstellingen gingen onder andere over de vroegmoderne passie voor planten en de ontdekking van de Nederlandse natuur in de achttiende eeuw. Sinds 2017 is zij als conservator wetenschap verbonden aan Teylers Museum.

Tijs Goldschmidt

Tijs Goldschmidt is bioloog en essayist. Hij is sinds 2012 sluimerend gastschrijver van de Artis Bibliotheek en sinds 2008 advisor aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Hij schreef verschillende boeken, waarvan Vis in bad het laatst verscheen (2014). In 2004 was hij een van VPRO’s Zomergasten.

Dik van der Meulen

Dik van der Meulen schrijft over diverse onderwerpen. Behalve biografieën over onder anderen E. du Perron en Multatuli publiceerde hij boeken over Mexicaanse Maya’s, over de natuurbeleving in de Lage Landen en over de verhouding van mensen tot wolven. In 2018 verscheen van zijn hand Jac. P. Thijsse. Natuurbeschermer en schrijver.

Hans Mulder

Hans Mulder is conservator van de Artis Bibliotheek van de UvA. Hij doceert en publiceert over verschillende boek- en natuurhistorische onderwerpen. Samen met Marieke van Delft redigeerde hij in 2016 de  facsimile van Maria Sibylla Merians belangrijkste werk, Metamorphosis insectorium Surinamensium, 1705.

Alexander Reeuwijk

Alexander Reeuwijk is schrijver en reiziger. Hij publiceerde boeken over Iran, Indonesië, ontdekkingsreizigers en de evolutietheorie, waaronder Reizen tussen de lijnen: dwars door Indonesië met Alfred Russel Wallace (2013). Momenteel werkt hij aan een boek over India.

Jelle Reumer

Jelle Reumer is hoogleraar Vertebrate Paleon- tology aan de Universiteit Utrecht. Tot 2015 was hij directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Reumer schrijft over vrijwel alle aspecten van de natuurlijke historie, bijvoorbeeld in zijn wekelijkse column in Trouw. Onder zijn redactie verscheen onlangs De natuur als misverstand, over leven en werk van Henry David Thoreau.

Praktisch

Er is plaats voor 50 personen. De kosten bedragen € 10, contant te betalen aan de kassa. Aanmelden (verplicht) kan via een e-mail naar j.mulder1@uva.nl.

Mocht u onverhoopt toch verhinderd zijn, dan vernemen wij dat graag vier dagen van tevoren en verblijden wij iemand anders met uw plaats.

Locatie

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA