Theatersalon over J.H. Speenhoff

Jacques Klöters vertelt over de Nederlandse dichter-zanger

06jul2018 15.00 - 17.30

Evenement

Op vrijdag 6 juli vertelt Jacques Klöters over het leven van J.H. Speenhoff aan de hand van muziekopnamen, foto's en filmpjes.

Een 'vroege' singer-songwriter

Jacobus Hendrikus Speenhoff (1869–1945) noemde zich dichter-zanger. Singer-songwriter zegt men nu. Hij was volstrekt nieuw, eigen, geestig en gevoelig. Chroniqueur van zijn tijd en een man die ook zelf voortdurend in het nieuws was. Elitair en volks tegelijk. Bekende Nederlander, maar vooral Rotterdammer.

Hij begon als tekenaar, illustrator en als schilder. Rond 1900 zat hij bij de Vereniging de Vrije Kunst in Rotterdam, waar hij Kees van Dongen leerde kennen. Speenhoff begaf zich in de toneelwereld en raakte verbonden aan het satirische tijdschrift De Ware Jacob. Toen hij op een schouwburgmiddag wat liedjes zong, werd hij eensklaps beroemd.

Binnen een jaar was Speenhoff een erkend fenomeen. Hij schopte het tot een van de best verkopende plaatartiesten van die tijd, en zijn liedjesbundels haalden hoge oplagen. Maar tussen het zingen en reizen door bleef hij ook schilderen, hij was al surrealist voordat men er ooit van gehoord had. Althans, een van zijn schilderijen heette: ‘Opoe eet haar naaidoos leeg’.

Jacques Klöters

Jacques Klöters, vroeger werkzaam bij het TIN, is nu buitengewoon conservator van de Theatercollectie. Hij weet wat er over Speenhoff te vinden is, en op deze middag vertelt hij het verhaal van diens leven. Dat doet hij aan de hand van muziekopnamen, foto’s en filmpjes. Momenteel is Klöters bezig met een boekuitgave van het autobiografische werk van Speenhoff. Hij zal daar enige stukken uit voorlezen en aantonen dat Speenhoff met Elsschot en Nescio tot de grote prozaïsten van de vroege twintigste eeuw behoort.


Programma

  • 15.00 uur: Inloop Museumcafé Bijzondere Collecties
  • 15.30–16.30 uur: Programma met Jacques Klöters
  • 16.30–17.30 uur: Borrel 

Het evenement vindt plaats in het Museumcafé van de Bijzondere Collecties UvA, Oude Turfmarkt 129. U kunt zich voor deze middag aanmelden via onderstaande link.

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA