Foodie Festival

Ontdek het kookboek in al zijn facetten!

18nov2017 12.30 - 18.00

Evenement

Op zaterdag 18 november vindt bij de Bijzondere Collecties het jaarlijkse Foodie Festival plaats.

Het festival belicht het kookboek in al zijn facetten en omvat lezingen, interviews, demonstraties, signeersessies, een quiz, een masterclass, een workshop, een kleine tentoonstelling en een boekenmarkt.

Collectie Geschiedenis van de Voeding

Een van de talrijke verzamelingen in de Bijzondere Collecties van de UvA is de Collectie Geschiedenis van de Voeding. Deze collectie bevat vele unieke uitgaven, zoals Le pastissier françois uit 1655 en De volmaakte Hollandsche keukenmeid uit 1746. De collectie is op aanvraag voor iedereen raadpleegbaar. Bovendien zijn er tijdens de jaarlijkse Kookboeken7daagse tal van activiteiten rond deze collectie, waaronder het Foodie Festival.

Kaartjes

Het programma van het Foodie Festival volgt hieronder. De entree voor de dag bedraagt € 12,50. Voor de masterclass en de workshop gelden toeslagen. Het aantal plaatsen is beperkt. Het is verstandig om vooraf kaartjes te kopen via deze knop:

Programma

13.00–17.00 uur: Proefwerk

Marsepein werd vroeger gebakken in een oven. Studenten uit Groningen laten zien hoe dat ging. Proef en praat mee over het eindresultaat. Studenten uit Leiden weten alles over de Byzantijnse keuken. Ook hier is proeven toegestaan en misschien wel verplicht.

13.00–17.00 uur: Te kust en te keur

Maak kennis met onze befaamde gastronomische collectie. In de Onderzoekzaal is een presentatie te zien van geïllustreerde kookboeken door de eeuwen heen. Bovendien zijn er kleine tentoonstellingen over de winnaars van de Johannes van Damprijs en de Joop Witteveenprijs 2016, de genomineerde boeken voor het Kookboek van het Jaar en het Gouden Kookboek. Ook over ‘Smaak’, het thema van het Amsterdam Symposium on the History of Food 2017, is een kleine tentoonstelling ingericht.

13.00–16.20 uur: Interviews

Kookboekenschrijfster en radiopresentator Jonah Freud interviewt tal van kookboekenschrijvers, koks en kenners. De gesprekken zijn kort en krachtig. Op stapel staan:

  • 13.00–13.20 uur. De Belgische auteur Leen Beyers schreef samen met Ilja van Damme Antwerpen à la carte. Dit boek gaat over de relatie tussen stad en eten, vroeger en nu. Het boek haakt aan bij de gelijknamige tentoonstelling in het MAS in Antwerpen.
  • 13.30–13.50 uur. Mari Maris schiep enige jaren geleden de legendarische Groentebijbel. Tegenwoordig woont zij in Frankrijk, waar zij groenten kweekt en een klein restaurant runt. Haar nieuwste boek, Mari plukt de dag, verschijnt dit najaar.
  • 14.00–14.20 uur. Onno en Charlotte Kleyn, vader en dochter. Hij is journalist en schrijver van De Grote Kleyn. Zij treedt in zijn voetsporen en heeft onder meer haar eigen blog De kokende student. Het gesprek gaat onder meer over hun nieuwste project: een lijvig boekwerk op basis van de historische kookboeken van de Bijzondere Collecties.
  • 15.10–15.40 uur. Mieke Snoek, Jan Kegels en Peter Vlyminck weten alles van vis en vissen. Snoek is nauw betrokken bij De ark van Smaak, een onderdeel van de Slow Food Movement. Kegels en Vlyminck maakten dit jaar, onder het pseudoniem Jean sur Mer, het boek Zot op de Noordzee met 52 unieke recepten. Het boek is genomineerd voor Kookboek van het Jaar 2017.
  • 15.50–16.20 uur. Kokkin, schrijfster en tv-presentatrice Yvette van Boven beschikt terecht over een zeer grote schare fans. Ze bracht maar liefst twee nieuwe boeken tegelijk uit: Home sweet home en Home Sweet Home XMAS. De boeken verschenen in oktober 2017.

Locatie: Museumcafé, Bijzondere Collecties.

14.30–15.00 uur: De Quiz

Janny van der Heijden, jurylid van het succesvolle tv-programma Heel Holland bakt, bestookt het publiek met pittige, sappige en smakelijke vragen. De winnaar gaat naar huis met een maaltijdbox van de Krat.

Locatie: Museumcafé, Bijzondere Collecties.

16.30–17.00 uur: Smakelijk debat

De middag wordt afgesloten met een debat over een fascinerend maar waarschijnlijk ook onuitputtelijk onderwerp: smaak. Wat is smaak? Verandert smaak? Jonah Freud praat hierover met Janny van der Heijden, Angélique Schmeinck, Annelies van Wittenberghe en Mieke Snoek.

Locatie: Museum Café, Bijzondere Collecties.

13.30–14.15 uur: Interactieve lezing

Jeroen Thijssen, schrijver van het boek Smaak, neemt samen met zijn publiek de proef op de som. Proef mee en verwonder u.

Locatie: Nina van Leerzaal, Bijzondere Collecties.

13.15–14.30 uur: Masterclass

Smaak staat ook centraal in de masterclass die wordt gegeven door tv-presentatrice en meesterkok Angelique Schmeinck en ‘smaakprofessor’ Peter Klosse. Samen schreven zij Het nieuwe proefboek, dat recent verscheen.

Voor deelname aan de masterclass geldt een toeslag van € 25,00 bovenop de entreeprijs van € 12,50.

Locatie: Johannes van Damkamer, Hotel de l'Europe.

14.15 en 15.15 uur: Workshop

Historica Annelies van Wittenberghe geeft een workshop Historisch koken, gebruikmakend van de ingrediënten uit een ‘moderne’ maaltijdbox van de Krat. Op het menu staan onder meer stoofschotel met kip, pruimen en rapen (Spanje, dertiende eeuw), champignons powderfort (Italië, veertiende–vijftiende eeuw), kalfslapjes van Belgen in ballingschap (Groot-Brittannië, 1915), bloemkool met mosterdsaus (België, 1897) en pompoensoep (Italië, 1570). Tijdens de workshop kookt Annelies het voorgerecht.

Voor deelname aan de workshop geldt een toeslag van € 37,50 bovenop de entreeprijs van € 12,50. Deelnemers krijgen dan wel een complete maaltijdbox (ter waarde van € 46,00) voor twee personen met de ingrediënten voor negen gerechten en de inspiratierecepten mee naar huis.

Locatie: Nina van Leerzaal, Bijzondere Collecties.

Boekenmarkt en signeersessies

Op de boekenmarkt van het Foodie Festival zijn de recente titels van alle bij het festival betrokken schrijvers te koop. Velen van hen zijn aanwezig om te signeren. De verkoop is een gezamenlijk initiatief van de Kookboekhandel en de Bijzondere Collecties.

foodie festival

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA