Jansonius-lezing door Günter Schilder

27jan2017 14.00 - 16.30

Evenement

De jaarlijkse Jansonius-lezing wordt gehouden door prof. dr. Günter Schilder op vrijdag 27 januari 2017. Hij zal ingaan op een tot nu toe weinig belicht aspect van de geschiedenis van de Nederlandse maritieme cartografie: de cartografenschool in de kop van Noord-Holland.

Hollandse ‘caert-schrijvers’

Vóórdat Amsterdam zich in de zeventiende eeuw ontwikkelde tot internationaal cartografisch centrum, was in de kop van Noord-Holland al een belangrijke cartografenschool tot bloei gekomen. In plaatsen als Edam en Enkhuizen werden hoogwaardige kaarten vervaardigd, onder meer van Europese kustlijnen en de Indische en Atlantische Oceaan.

Het betreft hier veelal manuscriptkaarten op perkament, gemaakt voor direct gebruik aan boord, maar ook – prachtig versierd en geïllustreerd – voor decoratieve doeleinden. Van deze uitzonderlijke kaarten zijn er wereldwijd maar weinig bewaard gebleven. Ze behoren tot het mooiste wat de Hollandse ‘caert-schrijvers’ in de Gouden Eeuw hebben voortgebracht.

Na afloop van de lezing, zal Günter Schilder het eerste exemplaar van zijn boek Early Dutch Maritime Cartography – uitgegeven door Brill – aanbieden aan kapitein ter zee M.C.J. van der Donck, chef der Hydrografie van de Nederlandse Zeestrijdkrachten.

Wegens grote belangstelling is besloten uit te wijken naar een grotere locatie.

13.30 uur: inloop, Doopsgezinde Singelkerk, Singel 452 te Amsterdam
14.00 uur: welkom door Steph Scholten, directeur UvA Erfgoed
14.05 uur: lezing door Günter Schilder
15.00 uur: aanbieding eerste exemplaar

Erna in het  Museumcafé van de Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129 te Amsterdam
15.15 uur: boekverkoop en borrel

Günter Schilder

Prof. dr. Günter Schilder (1942) studeerde geschiedenis en geografie in Wenen en Utrecht. Hij was van 1981 tot 2007 hoogleraar Geschiedenis van de cartografie aan de Universiteit Utrecht en is onder meer auteur van de reeks Monumenta Cartographica Neerlandica. Ruim drie decennia geleden startte hij het onderzoeksprogramma Explokart, dat sinds 2013 verbonden is aan de UvA en gehuisvest is bij de Bijzondere Collecties.

Jansonius-lezingen

De Jansonius-lezingen zijn een initiatief van Explokart, de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en het Jansonius Fonds. Zij organiseren jaarlijks een lezing voor alle donateurs, vrijwilligers en geïnteresseerden in de historische cartografie, met als spreker een prominente collega uit binnen- of buitenland in het vak historische cartografie of een sterk historisch gerelateerd vakgebied.

Aanmelden

Toegang tot de lezing is gratis. U wordt vriendelijk verzocht zich aan te melden.

Günter Schilder