Vrienden van de Bijzondere Collecties

De Bijzondere Collecties hebben een actieve Vriendenclub. Deze Vrienden hebben hart voor de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en zijn bijvoorbeeld onderzoekers, verzamelaars, algemene cultuurgeïnteresseerden, betrokken professionals of liefhebbers van specifiek een van onze verzamelgebieden. Denk bijvoorbeeld aan de theatercollectie.

Opgericht in 1937 als Vereniging van Vrienden van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam is de Stichting Vrienden van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam een van de oudste vriendenorganisaties van het land. Met dank aan de bijdragen van de Vrienden ondersteunt de Stichting de Bijzondere Collecties in de uitoefening van taken (acquisitie, beheer, ontsluiting en digitalisering, presentatie). Zo bekostigen de Vrienden geregeld – geheel of gedeeltelijk – aankopen van zeldzame werken die de UvA uit eigen middelen niet kan dekken. Ook ondersteunen zij incidenteel tentoonstellingen en aanverwante activiteiten. Zo nodig bemiddelen de Vrienden bij het verkrijgen van subsidies.

Vriend worden?

Dat is eenvoudig, via een jaarlijkse donatie. Vrienden worden van harte uitgenodigd voor speciale Vriendenontvangsten in het kader van tentoonstellingen en voor andere activiteiten bij de Bijzondere Collecties. Vriend worden kan al vanaf € 40 per jaar. U kunt aangeven of u Vriend van de Bijzondere Collecties algemeen wordt of specifiek van de Vriendenkring Theatercollectie. In het schema hieronder ziet u weergegeven welke voordelen onze Vrienden genieten. Denk bijvoorbeeld aan een gratis lenerspas om de collecties te kunnen inzien.

Vriend van de Bijzondere Collecties Lid Vriendenkring Theatercollectie
vanaf €40 per jaar
  • Gratis entree Bijzondere Collecties en Allard Pierson Museum
  • Vrienden van de Bijzondere Collecties nieuwsbrief
  • Uitnodigingen voor speciale ontvangsten in het kader van tentoonstellingen en andere activiteiten
  • UB lenerspas*
  • Gratis entree Bijzondere Collecties en Allard Pierson Museum
  • Theatercollectie nieuwsbrief
  • Vrienden van de Bijzondere Collecties nieuwsbrief
  • UB lenerspas*

vanaf € 75 per jaar
  • De voordelen zoals hierboven omschreven
  • 25% korting in het Museumcafé (voor max. 3 personen)
  • Korting op geselecteerde items in de museumwinkels van de Bijzondere Collecties en het Allard Pierson Museum (m.u.v. boeken)
  • Korting op abonnement De Boekenwereld
  • De voordelen zoals hierboven omschreven
  • Rondleidingen door de depots van de Theatercollectie tegen een vriendenprijs
  • 25% korting in het Museumcafé (voor max. 3 personen)
  • Korting op abonnement De Boekenwereld

* met ingang van februari 2016.

Boerenband

Boerenband, verworven in 2012, dankzij ondersteuning van de Vrienden.

Aanmelden als Vriend kan via de link hieronder.

Wilt u meer weten?  Mail ons. De Stichting Vrienden van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam kent een culturele ANBI  status (Algemeen Nut Beogende Instelling). Dat maakt onder voorwaarden uw donaties aan de Vrienden voor 125% fiscaal aftrekbaar. Goede Vrienden kunnen zich door middel van een onderhandse akte ook voor vijf jaar met een minimum van € 75 fiscaal vriendelijk verbinden aan de Bijzondere Collecties.

10 juni 2016