Modernism: in print

Nederlandse grafische vormgeving in volle glorie

Van 16 juni t/m 1 oktober 2017 is de tentoonstelling ‘Modernism: in print’ te zien. Het is de eerste overzichtstentoonstelling over het modernisme in de Nederlandse grafische vormgeving.

Grafische vormgeving sinds De Stijl

Modernism: in print biedt een overzicht van het modernisme in de Nederlandse grafische vormgeving vanaf 1917, het jaar waarin De Stijl verscheen. Internationale typografische handboeken, letterproeven en sleutelwerken van ontwerpers als El Lissitzky en Karl Gerstner plaatsen de Nederlandse bijdrage in een bredere context.

De getoonde affiches, de boeken, het gebruiksdrukwerk en de ontwerptekeningen zijn afkomstig uit de talrijke collecties en ontwerpersarchieven die bij de Bijzondere Collecties beheerd worden.

Van 1917 tot 2017

Modernism in print

Affiche bij de tentoonstelling, ontwerp Studio PutGootink

Vertegenwoordigd zijn onder anderen Piet Zwart, Dick Elffers, Jan Bons, Jurriaan Schrofer en Wim Crouwel. En hoewel het modernisme in de jaren tachtig aan kritiek onderhevig was, blijkt deze stroming voor een aantal grafisch ontwerpers zijn geldigheid niet te hebben verloren. Zo is er ook recent werk van onder meer Experimental Jetset te zien.

De tentoonstelling is samengesteld door conservator Mathieu Lommen. Het ontwerp is van Studio PutGootink, die ook een visueel essay maakte aan de hand van de geselecteerde ontwerpen.

Activiteiten

Citroën, ontwerp Karel Suyling, 1960

Citroën, ontwerp Karel Suyling, 1960

Bij deze tentoonstelling verschijnt een themanummer van tijdschrift De Boekenwereld en worden er in samenwerking met het Wim Crouwel Instituut lezingen en andere activiteiten georganiseerd. Zo vindt er op zaterdag 16 september de Wim Crouwel Lezing plaats en op vrijdagavond 30 juni een salon met Hansje van Halem.

Ook organiseert De Gebouwengids fietstochten door Amsterdam langs modernistische architectuur, inclusief een bezoek aan de tentoonstelling. De eerste fietstocht vindt plaats op zaterdag 24 juni.

De voortgang van beide tentoonstellingen is te volgen via de Facebook-pagina Modernism: in print.

Publicatie Frederike Huygen bij Lecturis

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Modernism: In Print. Dutch Graphic Design 1917–2017, geschreven door Frederike Huygen. De publicatie behandelt het begrip modernisme in de Nederlandse grafische vormgeving aan de hand van drie beschouwingen over de periodes 1920–1940/45, 1945–1990 en de jaren 90 tot heden.

Het modernisme wordt daarin gezien als een complex fenomeen dat betrekking heeft op vele aspecten van het vak: het is een stijl en een ontwerpmethode, maar het betekent ook vernieuwing, verzet en experiment, en staat voor idealisme en een mentaliteit.

Het boek is rijk geïllustreerd met voorbeelden uit de verzamelingen van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De vormgeving is van Lex Reitsma, de uitgever is Lecturis. Verkoopprijs: € 29,95 | ISBN: 978 94 6226 224 9.

Reactie door Hansje van Halem in ErfgoedLab

Grafisch ontwerper Hansje van Halem (1978) – de nieuwe hoofdontwerper voor Lowlands – geeft in het naastgelegen ErfgoedLab een reactie op het modernisme onder de titel Hansje van Halem: in patterns. Het ornament werd door de modernisten nadrukkelijk verworpen maar blijkt hier weer uitgesproken actueel.

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA

16 juni 2017