Edit-a-thon Wikipedia

Meer vrouwelijke hoogleraren op Wikipedia

04mrt2017 13.00 - 17.00

Workshop

Maar een klein deel van de eerste honderd vrouwelijke hoogleraren van de UvA heeft een Wikipediapagina. Om daar verandering in te brengen, organiseert hoofdconservator Marike van Roon op zaterdag 4 maart een dag waarop er korte biografieën kunnen worden geschreven.

Honderd jaar geleden werd Johanna Westerdijk aangesteld als eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland. Op 10 februari 1917 hield zij haar oratie aan de Utrechtse universiteit. In Amsterdam duurde het nog tot 1927 voordat de eerste vrouwelijke hoogleraar werd benoemd, in de persoon van Cornelia de Lange. Het aantal vrouwelijke hoogleraren is nog altijd laag, en ook op Wikipedia zijn vrouwelijke hoogleraren ondervertegenwoordigd. De Bijzondere Collecties van de UvA en de genderwerkgroep van Wikipedia organiseren daarom deze zogeheten edit-a-thon.

Deze workshop is niet alleen interessant voor degenen die meer aandacht willen voor vrouwen in de wetenschap, maar voor iedereen die zich wil verdiepen in de mogelijkheden van Wikipedia. De schrijfmiddag wordt gegeven door verschillende docenten, afkomstig uit de Wikipediagemeenschap en de Universiteit van Amsterdam. Het eerste lemma zal gepubliceerd worden door Geert ten Dam, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam. Zin om mee te schrijven? Deelname is gratis, wel is inschrijving verplicht.