Collectie over Fré Cohen verworven

17 februari 2016

De Bijzondere Collecties hebben een mooie en interessante verzameling werk van en over Fré Cohen ten geschenke gekregen. Cohen was een van de eerste professionele, vrouwelijke grafisch ontwerpers in Nederland.

De verzameling bestaat uit werk- en documentatiemateriaal dat bijeengebracht is door Philip van Praag (1914–2000), co-auteur van een monografie over Fré Cohen uit 1993. Hij verzamelde onder meer boeken, brochures, ex libris en ander klein drukwerk naar ontwerp van Cohen.

Jan Peters, Arbeidersjeugd, sluit de gelederen!

Jan Peters, Arbeidersjeugd, sluit de gelederen!, 1937

Fré Cohen (1903–1943) was een van de eerste professionele, vrouwelijke grafisch ontwerpers in Nederland. Als overtuigd socialist maakte zij typografische en illustratieve ontwerpen voor de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC) en uitgeverij N.V. Ontwikkeling.

Cohen bezocht de Amsterdamse kunstnijverheidsschool en ging werken bij de Stadsdrukkerij van Amsterdam (1929–1932), waarvoor ze als freelancer actief bleef. Ook werkte zij voor uitgeverijen als De Wereldbibliotheek. Toen Fré Cohen, die van joodse komaf was, in 1943 door de Duitse bezetter werd gearresteerd, pleegde zij zelfmoord.

Een collectiebeschrijving is te vinden op onze website. Het materiaal is inmiddels beschikbaar voor raadpleging.

 

Schiphol

Schiphol, gemeente-luchthaven van Amsterdam. Geïllustreerde gids, Amsterdam, Stadsdrukkerij, 1932

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA