Première van jazzportretten in het Bimhuis

10 september 2014

Op intitiatief van het Nederlands Jazz Archief maakte Jan Kelder gefilmde portretten van de jazzmusici Willem van Manen en Jacques Schols. De eerste vertoning, op 27 september in het Bimhuis, wordt georganiseerd met medewerkingvan NPO Cultura, Jazzism en de Bijzondere Collecties van de UvA.

Het Nederlands Jazz Archief heeft het initiatief genomen tot een serie gefilmde portretten van belangrijke Nederlandse jazzmusici. De première van de eerste beide afleveringen vindt plaats in het kader van het 40-jarige jubileum van het Bimhuis. De portretten worden gemaakt door filmer Jan Kelder, die documentaires over onder anderen Piet Noordijk, John Engels en Rita Reys op zijn naam heeft staan. Het plan is dat er enkele tientallen portretten gemaakt zullen worden, waarmee een groot stuk levende Nederlandse jazzhistorie wordt vastgelegd.

Willem van Manen

Willem van Manen. Foto Rob Sötemann.

Een van de oprichters van het Bimhuis staat centraal in het eerste videoportret, namelijk Willem van Manen. De trombonist maakte naam met zijn ensembles Springband en Contraband. Daarnaast wordt hij gewaardeerd als een belangrijke organisator en pleitbezorger voor de moderne jazz in Nederland. Het tweede portret is van Jacques Schols, in de jaren vijftig en zestig contrabassist van Nederlands bekendste hardbop-combo The Diamond Five. Ook begeleidde hij vele grote namen uit binnen- en buitenland in zowel avant-garde als mainstream.

Te zijner tijd zijn alle afleveringen beschikbaar via de website van het Nederlands Jazz Archief en worden ze uitgezonden via het digitale themakanaal NPO Cultura

Plaats en tijd

Zaterdag 27 september 2014, 14.30 uur

Bimhuis  Piet Heinkade 3, 1019 BR Amsterdam

Toegang

De toegang bedraagt € 7,50. Er geldt een kortingsprijs van € 5,00 voor donateurs van het Bimhuis, vrienden van de Bijzondere Collecties en donateurs van het Nederlands Jazz Archief. Ook lezers van Jazzism en relaties van themakanaal Cultura kunnen gebruikmaken van het kortingstarief.

Boek voor de kortingsprijs via deze link en gebruik de actiecode ‘jazzarchief14’.

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA