Tentoonstelling over middeleeuws Amsterdam in Bijbels Museum

4 februari 2013

Van 2 t/m 27 februari is in het Bijbels Museum de tentoonstelling 'Sporen in de stad: Amsterdammers in de Middeleeuwen' te zien. Uit de Bijzondere Collecties zijn twee handschriften opgenomen.

Koorbijbel met Amsterdamse penwerkversiering: een hondenkop.

Koorbijbel met Amsterdamse penwerkversiering: een hondenkop.

Begeleid door deskundigen hebben studenten van de Universiteit van Amsterdam onderzoek verricht naar middeleeuws Amsterdam. Zij presenteren de resultaten aan de hand van objecten uit museale instellingen, waaronder de Bijzondere Collecties van de UvA, en uniek archeologisch materiaal uit de aanleg van de Noord/Zuidlijn. De tentoonstelling is tevens het vertrekpunt voor een mooie wandeling langs middeleeuwse restanten in hedendaags Amsterdam.

Fraaie manuscripten, pelgrimsinsignes, pijpaarden beeldjes, gereedschap, een glimmende rammelaar en andere spannende objecten toveren een kleurrijk middeleeuws Amsterdam te voorschijn. Een stad waar mensen werkten, baden, speelden, vochten, dronken en geld verdienden. Dynamiek en devotie zijn de ingrediënten van de Gouden Middeleeuwen.

De tentoonstelling is een samenwerkingsproject tussen het Bijbels Museum en de Universiteit van Amsterdam. Twee objecten in de tentoonstelling komen uit de Bijzondere Collecties: het eerste deel van een zevendelige koorbijbel in het Latijn en een getijdenboek in het Nederlands. Beide manuscripten zijn gemaakt omstreeks 1480.

Bijbels Museum, Herengracht 366–368, Amsterdam www.bijbelsmuseum.nl

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA