Tijs Goldschmidt gastschrijver bij Artis Bibliotheek

28 februari 2012

De evolutiebioloog en non-fictieschrijver Tijs Goldschmidt wordt gastschrijver bij de Artis Bibliotheek. Hij gaat er werken aan een boek en verschillende essays.

De evolutiebioloog en non-fictieschrijver Tijs Goldschmidt is vanaf 1 maart als gastschrijver verbonden aan de Artis Bibliotheek. Hij gaat er werken aan een boek en verschillende essays.

Tijs Goldschmidt (1953) is bij een groot publiek bekend geworden met zijn boek Darwins hofvijver (1994), waarin hij de evolutie van baarsachtige vissen (cichliden) in het Victoriameer ook voor niet-biologen op aansprekende wijze beschrijft. Verder schreef hij onder meer De andere linkerkant. Links en rechts in de evolutie (2003) en Kloten van de engel. Beschouwingen over de natuurlijkheid van cultuur (2007). In 2001 ontving hij de Jan Hanlo Essayprijs.

De Artis Bibliotheek

De Artis Bibliotheek. Foto: Bettina Neumann.

Goldschmidt is in staat toegankelijk te schrijven over biologische diversiteit, ecologie en evolutie, maar ook over antropologische onderwerpen, beeldende kunst en literatuur. Hij is eerder essayist, een opperaar van ideeën en prikkelaar, dan orthodox science-writer. Zijn werk wordt alom gewaardeerd en is in veel talen uitgegeven.

De negentiende-eeuwse sfeer en de prachtige, natuurhistorische collectie van de Artis Bibliotheek, waar de wetenschappelijke studies van de natuur en de geest elkaar ontmoeten, lijken de natuurlijke habitat van Tijs Goldschmidt. De Artis Bibliotheek maakt deel uit van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA