Redmond O'Hanlon leidt lezing over Darwin in

30 augustus 2010

De Summerschool-lezing van Garrelt Verhoeven over Darwins 'On the Origin of Species' wordt ingeleid door Redmond O'Hanlon.

De derde druk van de Nederlandse vertaling van On the Origin of Species van Charles Darwin.

De derde druk van de Nederlandse vertaling van 'On the Origin of Species' van Charles Darwin.

Op woensdag 1 september houdt Garrel Verhoeven, hoofdconservator bij de Bijzondere Collecties, een lezing over Darwins On the Origin of Species. De lezing vindt plaats in het kader van de summerschool 'In de ban van het boek'. De Britse reisboekenauteur Redmond O'Hanlon leidt de lezing in. O'Hanlon speelde een hoofdrol in de tv-serie Beagle. In het kielzog van Darwin van de VPRO.

Redmond O'Hanlon

Redmond O'Hanlon (1947) schreef een groot aantal reisboeken, waaronder Into the Heart of Borneo (1984), In Trouble Again (1988), Congo (1996) en Trawler (2004). Gedurende vijftien jaar was hij redacteur natuurlijke historie van The Times Literary Supplement. In 2009 voer hij mee als verteller op het schip waarmee de VPRO de reis van Darwin met de Beagle herhaalde, wat leidde tot de succesvolle tv-serie Beagle. In het kielzog van Darwin. O'Hanlon had zich al eerder met Darwin beziggehouden; hij droeg bij aan Charles Darwin 1809–1882. A Centennial Commemoration (1982) en schreef Joseph Conrad and Charles Darwin. The Influence of Scientific Thought on Conrad's Fiction (1984).

On the Origin of Species

Charles Darwin (1809-1882).

On the Origin of Species van Charles Darwin verscheen op 24 november 1859 bij de Londense uitgever John Murray in een oplage van 1250 exemplaren. Het boek bracht een schok teweeg in de wetenschappelijke wereld. Tientallen herdrukken en vertalingen van het boek verschenen in de anderhalve eeuw na 1859. Slechts twee exemplaren van de eerste druk zijn te vinden in Nederlandse openbare verzamelingen, één daarvan bij de Bijzondere Collecties.

Plaats, tijd, entree, aanmelding

De lezing van Garrelt Verhoeven, met een inleiding door Redmond O'Hanlon, vindt plaats op woensdag 1 september van 14.00 tot 15.30 uur in de Artis Bibliotheek, Plantage Middenlaan 45.

De entree bedraagt € 10. U dient zich vooraf aan te melden. Dat kan via summerschool-bc@uva.nl.