Max Havelaar Academie opgericht bij de Bijzondere Collecties

Stageplaatsen voor het maken van een 'nieuwe Max Havelaar'

21 oktober 2009

In 1860 verscheen de 'Max Havelaar' van Multatuli. De Max Havelaar Academie onderzoekt de actuele betekenis van dit 'klassiekste literaire werk' van Nederland.

150 jaar Max Havelaar

Folder voor 'Max Havelaar facsimile' (2007).

Folder voor de facsimile van de 'Max Havelaar' uit 2007.

‘Lieve hart mijn boek is af, mijn boek is af! Hoe vind je dat?', schreef Eduard Douwes Dekker op 13 oktober 1859 vanuit Brussel aan zijn vrouw Tine. Dat boek was de Max Havelaar, dat Dekker onder het pseudoniem Multatuli in mei 1860 publiceerde. In 2002 werd de roman uitgeroepen tot ‘het klassiekste literaire werk' van Nederland.

Max Havelaar, of de koffijveilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij verscheen in mei 1860. Bij verschijning lokte het boek meteen felle discussies uit over het koloniale bewind van Nederland in Nederlands-Indië (nu Indonesië). De Max Havelaar is sindsdien vertaald in veertig talen.

Bij 150 jaar Max Havelaar wordt dit seizoen op allerlei manieren stilgestaan. Van 2 februari tot half mei 2010 is er een tentoonstelling over het boek en de schrijver, 150 jaar Max Havelaar, bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, Oude Turfmarkt 129.

De Max Havelaar Academie

Multatuli.

De Max Havelaar Academie, opgericht door de Bijzondere Collecties, zal tot het einde van de tentoonstelling de Max Havelaar plaatsen in de 21ste eeuw. Vijf studenten krijgen de gelegenheid om als stage, tussen januari en mei 2010, een 'nieuwe Max Havelaar' te maken.

De stagiairs werken in een ‘Erfgoedlab Max 2.0', dat deel uitmaakt van de tentoonstelling 150 jaar Max Havelaar. De stages staan open voor hbo- en wo-studenten in studierichtingen als literatuur, geschiedenis, economie, politicologie, journalistiek, beeldende kunst, fotografie, film en nieuwe media.

De stageopdracht luidt: ‘Verplaats de thema's uit de Max Havelaar naar de 21ste eeuw en maak nieuwe verhalen, met moderne (geschreven en audiovisuele) media, die eenzelfde effect willen hebben als het oorspronkelijke boek heeft gehad.'

Een serie publiekslezingen/'masterclasses' over de actuele betekenis van het boek is onderdeel van de Max Havelaar Academie.

Meer over de stages via de onderstaande link. Solliciteren via info@maxhavelaaracademie.nl.

De Multatuli-collectie

Honderd jaar geleden, in 1910, leidde de herdenking van vijftig jaar Max Havelaar tot het bijeenbrengen van een verzameling handschriften, brieven en andere documenten van en rond Multatuli en zijn werk. Tot deze collectie behoort ook het handschrift van de Max Havelaar, waarvan in 2007 een facsimile verscheen. De verzameling is eigendom van het Multatuli Genootschap en wordt beheerd door de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.