4 en 5 april: Museumweekend

2 april 2009

Sneak previews over de tentoonstelling 'Jan Six de archeoloog. Een bijzondere Amsterdammer'.

Het Museumweekend is een initiatief van de Museumvereniging. Ieder voorjaar doen veel musea, vaak meer dan 500, mee aan dit feestelijke weekend: zij bieden gratis entree of verlenen korting en organiseren allerlei activiteiten.

Het Museumweekend van 2009 vindt plaats op zaterdag 4 en zondag 5 april en heeft als motto Verleiden. Musea en andere instellingen in heel Nederland openen gratis of met korting de deuren om u te verleiden binnen te komen.

Sneak previews bij de Bijzondere Collecties

De Bijzondere Collecties organiseren tijdens het Museumweekend sneak previews over de tentoonstelling Jan Six de archeoloog. Een bijzondere Amsterdammer. Deze tentoonstelling gaat officieel pas open op dinsdag 7 april. De rondleidingen zijn om 14.00 en 15.30 uur. De toegang is gratis.

Het Museumcafé is natuurlijk ook tijdens deze dagen open.

Jan Six de archeoloog

Herakles

Herakles.

Wie zich verdiept in de archeologische boeken bij de Bijzondere Collecties stuit al snel op de uitzonderlijke verzameling van Jan Six (1857–1926).

Naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van het Allard Pierson Museum wordt op basis van deze boekencollectie een tentoonstelling georganiseerd over de zevende Jan Six uit het illustere geslacht van Amsterdamse patriciërs. Zijn stamvader, de Amsterdamse burgemeester Jan Six (1618–1700), is bekend van het wereldberoemde portret van Rembrandt.

Six was een even veelzijdig als briljant geleerde en bewoog zich op veel verschillende terreinen. Hij is het bekendst als archeoloog, maar was ook actief als kunsthistoricus en mecenas. Hij was in zijn tijd een invloedrijke Amsterdammer en belangrijk voor de Universiteit van Amsterdam, waar hij de wetenschappelijke beoefening van de klassieke archeologie introduceerde en stimuleerde.

Deze tentoonstelling gaat over het leven en werk van Six, met onder meer mooie en zeldzame boeken over archeologie, foto's, schilderijen, beelden en Griekse vazen en een door Six bedachte reconstructie van het timpanon van de Zeustempel in Olympia. Daarnaast zijn er ook bijzondere voorwerpen uit de collectie van de familie Six te zien.

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA