Zeldzame vogelprenten gaan digitaal

4 maart 2009

De Iconographia Zoologica, een unieke collectie van dierenillustraties uit de negentiende eeuw, komt op het web.

Bosuil (Strix aluco)

Bosuil (Strix aluco).

De presentatie van Vogels kijken, het nieuwste boek van Kester Freriks, op donderdag 5 maart bij de Bijzondere Collecties markeert het begin van het grote digitaliseringsproject van de prentenverzameling Iconographia Zoologica. De 300 illustraties in het boek van Kester Freriks zijn allemaal ontleend aan deze unieke verzameling dierenprenten uit de Artis Bibliotheek.

De Artis Bibliotheek is een onderdeel van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De Iconographia Zoologica, geordend volgens de negentiende-eeuwse indeling van het dierenrijk, fungeerde als papieren 'database' voor de zoöloog in vroeger dagen. De verzameling vormt een unieke bron voor de geschiedenis van de dierkundige prentkunst. Naast tekeningen en aquarellen bevat de Iconographia Zoologica vooral prenten in de meest uiteenlopende technieken, gemaakt door de belangrijkste illustratoren en kunstenaars van hun tijd.

In het kader van het nationale digitaliseringsprogramma Het Geheugen van Nederland is bij de Bijzondere Collecties gestart met de digitalisering van circa 20.000 prenten van zoogdieren en vogels. Een speciaal fonds van het Amsterdams Universiteitsfonds is opgezet om te kunnen voortgaan met de digitalisering van de prenten van andere diersoorten.

Door de digitalisering wordt de collectie voor iedereen wereldwijd toegankelijk en kunnen de originele prenten op de allerbeste manier worden geconserveerd.

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA