Judith Belinfante met pensioen na lange en vruchtbare loopbaan

4 december 2008

Op 9 december 2008 neemt Judith Belinfante afscheid als directeur van de Divisie Erfgoed van de Universiteit van Amsterdam.

Op 9 december 2008 neemt Judith Belinfante afscheid als directeur van de Divisie Erfgoed van de Universiteit van Amsterdam vanwege haar pensionering. Zij beëindigt hiermee een lange en vruchtbare loopbaan.

Rijke en afwisselende carrière

Judith Belinfante (1943) studeerde in de jaren '60 geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie begon ze als conservator bij het Joods Historisch Museum, waar ze in 1976 werd benoemd tot directeur. In 1998 verruilde ze het museum voor de Tweede Kamer, waarvan ze lid was voor de PvdA tot 2002. In 2003 werd Belinfante benoemd tot hoofdconservator Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam, en in april 2008 tot directeur a.i. van de nieuwe Divisie Erfgoed van de Universiteit van Amsterdam (waarbinnen de Bijzondere Collecties en het Allard Pierson Museum vallen).

Voor stad en land

De verdiensten van Judith Belinfante voor stad en land zijn onmiskenbaar groot. Zo is onder haar leiding het Joods Historisch Museum van nationaal belang geworden en uitgegroeid tot één van de belangrijkste Europese musea voor joodse geschiedenis en cultuur. Als voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft zij herdenken en vieren aan elkaar gekoppeld; dat is een geslaagd uitgangspunt gebleken. Recent speelde zij als voorzitter van Amsterdam Wereldboekenstad een hoofdrol bij het verwerven van de titel Wereldboekenstad voor Amsterdam. De hoofdstad kan zich hiermee jarenlang internationaal profileren als boekenstad.

In de functie van hoofdconservator was Belinfante actief betrokken bij de verhuizing van de Bijzondere Collecties naar een nieuw onderkomen aan de Oude Turfmarkt in Amsterdam, naast het Allard Pierson Museum. Hiermee presenteert de Universiteit van Amsterdam sindsdien haar rijke cultuurhistorisch en archeologisch erfgoed op een prominente plek in het centrum van de stad. De afgelopen jaren heeft Judith Belinfante een leidende rol gehad bij de ontwikkeling en positionering van de nieuwe Divisie Erfgoed van de Universiteit van Amsterdam. Deze organisatie is naast het Stadsarchief en het Amsterdams Historisch Museum de derde grote erfgoedinstelling van de hoofdstad.

Opening tentoonstelling

Judith Belinfante neemt afscheid van haar relaties tijdens de opening van de tentoonstelling Romeyn De Hooghe. De verbeelding van de late Gouden Eeuw. Hiermee is voor haar een cirkel rond, want de beroemde en beruchte kunstenaar Romeyn de Hooghe (1645–1708) fascineerde haar al tijdens haar studie. Deze tentoonstelling bij de Bijzondere Collecties en het naastgelegen Allard Pierson Museum is te zien van 10 december 2008 t/m 8 maart 2009.

Opvolging

Steph Scholten (1961), nu nog hoofd Collecties en plaatsvervangend directeur van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, zal Belinfante per 1 februari opvolgen als directeur van de Divisie Erfgoed van de Universiteit van Amsterdam.

Gepubliceerd door  Bijzondere Collecties UvA