Literaire nalatenschap van Arie Visser verworven

9 september 2007

Handschriften, brieven en boeken van de dichter Arie Visser (1944-1997) naar de Bijzondere Collecties.

Arie Visser (1944-1997), dichter, romancier en essayist.

Arie Visser (1944-1997).

Op 5 september is de literaire nalatenschap van Arie Visser overgedragen aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. De dichter, romanschrijver en essayist Arie Visser (1944–1997) heeft een klein maar fijnzinnig oeuvre op zijn naam staan. Zijn literaire nalatenschap wordt ondergebracht bij de Bijzondere Collecties.

Dichter aan de zelfkant

Arie Visser debuteerde in 1973 met de dichtbundel Virtuele beelden. Er zouden nog vier bundels, deels heruitgaven, volgen. Vissers poëzie kenmerkt zich door filosofische bespiegeling die zich uit in eenvoud, lichtheid en vormvastheid. Naast dichtbundels publiceerde Visser de roman Het vangen van de draak, waarvan de hoofdpersoon zich tevergeefs staande probeert te houden in de Amsterdamse drugsscene. Verder schreef hij artikelen en essays voor onder meer NRC Handelsblad, Hollands Diep en Bres. De onderwerpen ervan zijn de thema's in Vissers eigen leven: poëzie, jazz, heroïne, Oosterse levensbeschouwingen en de Marokkaanse cultuur. Als een van de eersten analyseerde hij de problemen van Marokkanen in Nederland.

Arie Visser werd geboren in Sneek en groeide op in Den Helder en Apeldoorn. Hij kwam naar Amsterdam om Nederlands te studeren, maar was meer te vinden in literaire kringen, het jazzmilieu en de drugsscene dan in de collegebanken. Al vroeg stond vast dat hij dichter wilde worden. Zijn heroïneverslaving en de eeuwige armoede die daarmee gepaard ging, belemmerden echter de totstandkoming van een omvangrijk en aandacht trekkend oeuvre. Visser bleef een dichter in de marge; in kleine kring werd de originaliteit van zijn poëzie niettemin herkend. In 1984 huwde hij met een Marokkaanse en bekeerde hij zich tot de islam, waarna zijn bestaan in rustiger vaarwater raakte. Visser stierf op 52-jarige leeftijd aan kanker.

Bewaard en verzameld

Arie Visser was een bekende figuur in het Amsterdamse straatbeeld en een vaste bezoeker van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. Kort voor zijn dood uitte hij de wens dat zijn literaire nalatenschap daar onderdak zou krijgen. De collectie bevat manuscripten en typoscripten van oorspronkelijk werk, brieven, boekuitgaven, werkmateriaal en documentatie. De overdracht vond plaats tijdens een drukbezochte bijeenkomst in het Museumcafé van de Bijzondere Collecties. Guus Luijters, beheerder van Vissers literaire nalatenschap, droeg de collectie symbolisch over door diens lenerspas in handen te geven van Nol Verhagen, directeur van de Universiteitsbibliotheek, waarna mevrouw Chadia Visser-Moussadeq de schenkingsakte tekende.

Vervolgens werd tijdens deze bijeenkomst het Verzameld werk van Arie Visser gepresenteerd. Oek de Jong overhandigde exemplaren aan mevrouw Visser-Moussadeq, haar beide zoons en de dichter Menno Wigman. De driedelige uitgave in cassette bestaat uit een deel poëzie, een deel proza en een deel documentatie. Het Verzameld werk is uitgegeven door Prometheus en stond onder redactie van Oek de Jong, Guus Luijters en Wim Sanders.