UvAnacht van de Wetenschap bij de Bijzondere Collecties

12 juni 2007

Op de avond van 16 juni zwaaien de deuren van de Bijzondere Collecties open voor nieuwsgierigen tijdens de UvAnacht van de Wetenschap.

Op de avond van zaterdag 16 juni gebeurt er iets bijzonders: de Universiteit van Amsterdam opent haar deuren voor alle nieuwsgierigen in Nederland. Tijdens de UvAnacht van de Wetenschap zijn er tal van activiteiten op verschillende locaties in de stad, onder andere bij de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt. De Bijzondere Collecties zijn deze avond geopend van 21:00 tot 0:00 uur.

Rondleidingen door het gebouw

Op 11 mei werd de nieuwe behuizing van de Bijzondere Collecties feestelijk geopend door koningin Beatrix. Wilt u een kijkje nemen in dit verrassende gebouw en meer weten over de schatten die het herbergt? Vanaf 21:15 uur worden er om de dertig minuten rondleidingen gegeven en krijgt u alles te horen over de geschiedenis, de recente verbouwing en de nieuwe functies van het gebouw voor het publiek en de collecties.

Tentoonstelling 'Amsterdam in de wereld – De wereld in Amsterdam'

Vanaf 21:30 uur zijn er elk half uur rondleidingen over de tentoonstelling Amsterdam in de wereld – De wereld in Amsterdam: de eerste tentoonstelling van de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt. Er is een kaleidoscopische, thematisch geordende keuze gemaakt van handschriften, gedrukte boeken, prenten, atlassen, globes en andere objecten die in de loop der eeuwen in Amsterdam vervaardigd zijn en omgekeerd, die elders gemaakt zijn en in Amsterdam bij elkaar gekomen.

Bijzondere Collecties bij nacht: verhalen over geleerden

In de zaal waar overdag onderzoekers en studenten stukken uit de Bijzondere Collecties raadplegen, komen tijdens de UvAnacht van de Wetenschap geleerden uit het verleden weer tot leven. Enkele opmerkelijke handschriften, brieven en tekeningen die getuigen van hun zucht naar kennis en inzicht worden dan getoond en toegelicht. Van sommige vroegere geleerden is het werk nu achterhaald en vergeten, het werk van anderen is nog steeds actueel.

Museumcafé

Het Museumcafé bij de Bijzondere Collecties is van 21:00 tot 0:00 uur geopend. Het café is ook toegankelijk vanuit het Allard Pierson Museum. Er is een leestafel, bezoekers kunnen er de krant lezen, even uitrusten, een drankje of een sapje bestellen. Een kopje koffie of thee is deze avond gratis.

Pendelboot

De hele avond kunt u zich per boot laten vervoeren tussen de Oude Turfmarkt en het Roeterseiland. De UvAnacht van de Wetenschap wordt rond 0:30 uur afgesloten met een spectaculaire lasershow achter het Roeterseiland aan de Nieuwe Achtergracht. Deze twintig minuten durende show wordt ook rond 23:00 uur opgevoerd.