Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt

Nieuwe locatie aan de Amstel gereed

2 juni 2005

Nieuwe locatie Bijzondere Collecties van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam gereed.

Bijzondere Collecties

foto: Monique Kooijmans

De Bijzondere Collecties zijn verhuisd naar de Oude Turfmarkt. De nieuwe huisvesting aan de Amstel is op 10 april 2007 opengesteld voor gebruikers. Een maand later, op 11 mei, verrichtte koningin Beatrix de officiële opening.

De Bijzondere Collecties zijn ondergebracht in de Vingboonspanden en het voormalige Sint Bernardus Gesticht. Beide gebouwen, sinds 1968 in bezit van de universiteit, zijn gerenoveerd en verbouwd voor hun nieuwe functie. De nieuwe bibliotheek is een ontwerp van PRO architekten. Een heldere hoofdstructuur, vindbaarheid en veel licht door het gebruik van glas waren de uitgangspunten. Bij de verbouwing zijn veel historische elementen behouden gebleven en gerestaureerd, zoals de gevel van het Sint Bernardus Gesticht en de oude balkenplafonds in de Vingboonspanden. Het interieur is ontworpen door Merkx+Girod architecten. Architectuur en interieur sluiten naadloos op elkaar aan, waarbij de bestaande historische omgeving is gecomplementeerd met hedendaagse ingrepen.

In de vloer van de begane grond heeft letterontwerper Peter Verheul de vroegere loop van de Amstel tot uitdrukking gebracht: drie verschillende schrijfwijzen door de eeuwen heen – Amestelle, Aemstel en Amstel – herinneren aan de lange historie van de locatie, die teruggaat tot de Middeleeuwen. Het videokunstwerk Parallelle bibliotheek van Rob Johannesma toont, geprojecteerd achter zes ramen in de voorgevel, negeneneenhalf jaar lang schatten uit de Bijzondere Collecties met gebruikmaking van LED-technologie.

Naast de Bijzondere Collecties bevindt zich het Allard Pierson Museum. Tezamen vormen zij aan de Oude Turfmarkt een bijzondere toegangspoort tot het culturele erfgoed van de Universiteit van Amsterdam.