UB-uitgave 'Bijzonder boek' valt in de prijzen

8 maart 2005

'Bijzonder boek' bekroond als een van ‘De Best Verzorgde Boeken’ van 2004

Het bekroonde ontwerp van Frederik de Wal.

De UB-uitgave Bijzonder boek: bijzondere collecties is bekroond als een van ‘De Best Verzorgde Boeken’ van het afgelopen jaar. Deze prestigieuze onderscheiding, die al sinds de jaren twintig in Nederland bestaat, is toegekend op grond van de vormgeving en de productie. Bijzonder boek (niet in de handel) werd bekroond in de afdeling Institutionele uitgaven. De jury bestond uit Nikki Gonnissen (grafisch ontwerper Thonik, Amsterdam), Paul Hefting (publicist, Haarlem), Kees van den Hoek (Uitgeverij THOTH, Bussum), Ron van Roon (grafisch ontwerper Studio Van Roon, Amsterdam) en Koos Schuurman (Drukkerij De Maasstad, Rotterdam).

Door medewerkers van de Bijzondere Collecties is deze publicatie in 2004, in relatief korte tijd, samengesteld en geschreven. De fotografie werd ook in huis verzorgd. Vanuit een thematische invalshoek is naar de collecties gekeken, waarbij aan een aantal objecten extra aandacht werd besteed. Ontwerper Frederik de Wal heeft de uitgave - geproduceerd door de Amsterdam University Press - in nauw overleg met de redactie vormgegeven. Dat een voor alle betrokkenen zo succesvol project nu ook nog beschouwd wordt als een van de mooiste Nederlandse boeken uit 2004, is natuurlijk ‘the icing on the cake’.

Van ‘De Best Verzorgde Boeken’ verschijnt telkens een fraaie catalogus met juryrapport. De uitgaven worden vervolgens tentoongesteld in het Stedelijk Museum Amsterdam. De UB ontvangt overigens jaarlijks de bekroonde uitgaven voor opname in de Bijzondere Collecties.

Een digitale versie van Bijzonder boek: bijzondere collecties is online beschikbaar onder de titel Bijzondere verzamelingen.

Zie ook