Hungarian-Dutch cultural relations in the 17th century

Een kleine tentoonstelling op de galerij Bijzondere Collecties

8 november 2004

Tot en met vrijdag 19 november 2004 kunt u in de galerij Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek de kleine, maar bijzondere expositie 'Hungarian-Dutch cultural relations in the 17th century' bezichtigen.

In het kader van Hongarije aan Zee, de culturele manifestatie ter gelegenheid van de toetreding van Hongarije tot de Europese Unie en het Nederlandse voorzitterschap van de EU, organiseert de Universiteitsbibliotheek een tentoonstelling op het gebied van Hongaarse wetenschap en literatuur. In samenwerking met de National Széchényi Bibliotheek uit Budapest (Hongarije) en in het bijzonder mw.dr. Katalin Berkes, is onder leiding van prof.dr.August den Hollander en prof.dr.Ferenc Postma deze expositie tot stand gekomen.

In deze tentoonstelling wordt de bijzondere band die Hongarije en Nederland hadden in de 17e eeuw belicht. In die periode trokken veel Hongaarse studenten rond in Europa. Velen van hen studeerden in Nederland en speelden bij terugkomst in Hongarije een invloedrijke rol in de Hongaarse samenleving. Tijdens hun studie werden zij gefinancierd door rijke Hongaren, voor wie zij ook academische boeken aanschaften. Er is hierdoor een unieke verzameling boeken in Hongarije die in Nederland gedrukt zijn. Later werden ook Hongaarse boeken hier gedrukt, zoals Hongaarse bijbels.
Verschillende facetten van het leven van deze Hongaarse studenten in Nederland als ook de daaruit voortvloeiende implicaties voor wetenschap en cultuur in Hongarije worden belicht in deze tentoonstelling.

U kunt de expositie bewonderen in de gang van de Bibliotheek van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak en de zaal Mennonitica van maandag tot en met vrijdag van 9.30 - 17.00 uur, Universiteitsbibliotheek, Singel 425 te Amsterdam.