Bijzondere Verzamelingen: nieuwe beelddatabank

Digitale presentatie van de Bijzondere Collecties

Hoofdweg ABC

K. Schippers & René Knip, 'Het ABC op de Hoofdweg'

Momenteel wordt er gebouwd aan een nieuw, eigen onderkomen voor de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Die prachtige bibliotheek aan de Oude Turfmarkt zal in 2006 haar deuren openen voor het publiek. In de nieuwe beelddatabank 'Bijzondere Verzamelingen' wordt er vanuit een aantal thematische invalshoeken gekeken naar en geschreven over die voor Nederland unieke 'verzameling verzamelingen'. Maar de Bijzondere Collecties zijn zo omvangrijk - voor het bewaren ervan is ruim 12 kilometer kastplank nodig! - dat alleen een tipje van de sluier kon worden opgelicht.

Dubbelportret

Dubbelportret van Gerard Mercator en Jodocus Hondius (1630).

De Bijzondere Collecties vormen een eenheid in gebruik, beheer, behoud en presentatie, zij het een eenheid in grote verscheidenheid. Deze presentatie legt door zijn thematische opzet vaak onverwachte dwarsverbanden tussen de uiteenlopende collecties. Samenstellers en auteurs hopen zo een stimulans te geven voor onderwijs en onderzoek op basis van de Bijzondere Collecties en de belangstelling te vernieuwen voor de nog te weinig bekende schatten.

De komende jaren zal er hard gewerkt worden, zowel aan het verbouwen en inrichten van de nieuwe behuizing als aan het wereldwijd zichtbaar en toegankelijk maken van deze unieke 'verzameling verzamelingen'.

Het Digitaal Productiecentrum (DPC) van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam is verantwoordelijk voor de technische realisatie van de beelddatabank.