Summerschool History of the Book

20aug2018 31aug2018 09.15

Workshop

Voor de negende keer organiseren de Leerstoelgroep Boekwetenschap en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam deze zomer een summerschool over de geschiedenis van het boek.

À la carte-programma

De summerschool biedt een ‘à la carte’-programma. Deelnemers kunnen één onderdeel kiezen, maar ook een programma van twee volle weken, en alles daartussenin.

Het aanbod is interessant voor iedereen die belangstelling heeft voor boekgeschiedenis: onderzoekers, studenten, bibliotheek- en museummedewerkers en alle andere liefhebbers van boeken en manuscripten, bibliotheken en antiquariaten, druktechnieken en typografie.

Oude en nieuwe onderdelen

Het cursusaanbod is dit jaar uitgebreid met een beginnerscursus Adobe InDesign door Eva de Lange. Nieuw is ook een workshop over slim surfen op het web door Ewoud Sanders, expert in het zoeken op internet en in databases. En houdt u van historische kinderprenten, dan volgt u vast graag de workshop van Christine Sinninghe Damsté over bordspellen.

Er zijn twee workshops die uitgebreid de vorm van de letter behandelen. In de ene, van Mathieu Lommen, hoort en ziet u de ontstaansgeschiedenis van decoratieve letters; in de andere, van Amsterdam Signpainters, mag u ze zelf maken. Dit jaar biedt de summerschool bovendien een cluster van vier gastronomische workshops in twee dagen.

Originele stukken op tafel

Gewoontegetrouw maken docenten en deelnemers tijdens de summerschool druk gebruik van origineel en vaak uniek materiaal uit de Bijzondere Collecties, ter illustratie of om mee te oefenen. Of het nu gaat om handschriften, bijzondere boekbanden, kaarten en atlassen, muziekdrukken, plaatwerken met natuurlijke historie, strips, kinderboeken, kalligrafie of grafische ontwerpen – het komt allemaal op tafel.

Twee onderdelen worden in het Engels gegeven. Alle andere cursussen en workshops zijn in het Nederlands. Dit jaar vinden er vier onderdelen plaats op andere locaties. Deelnemers kunnen voor, tijdens en na de cursussen en workshops aan de Oude Turfmarkt terecht bij een infobalie en een speciaal voor hen ingerichte coffeecorner.

Programmaoverzicht

Cursussen

Vijf intensieve cursussen voor professionals en liefhebbers. De cursussen hebben verschillende lengtes, maar vinden plaats op opeenvolgende dagen. Eén cursus wordt in het Engels gegeven.

Workshops

De workshops zijn bedoeld om bijzondere onderwerpen uit de boekgeschiedenis nader te introduceren bij een geïnteresseerd en al enigszins ingevoerd publiek. Of voor boek­historici die eens een keer buiten hun eigen belangstellingsgebied willen rondsnuffelen. De workshops zijn praktisch van opzet. Eén cursus wordt in het Engels gegeven.

Cursussen:

• Archeologie middeleeuwse handgeschreven boek | € 250