Een goede strip staat en valt met een goed verhaal

Workshop door Jos van Waterschoot in summerschool History of the Book

24aug2018 13.30 - 16.30

Workshop

Jos van Waterschoot geeft op 24 augustus 2018 de workshop ‘Een goede strip staat en valt met een goed verhaal’. De workshop is onderdeel van de summerschool History of the Book.

Filmregisseur Peter Greenaway zei ooit in een interview: ‘Als ik de simpelste narratieve zin opschrijf: “Zij opende het raam” heeft iedereen daar een totaal andere voorstelling bij. Van de zij die het raam opent, hoe zij het raam opent, hoe het raam en het uitzicht eruit zien. Als ik diezelfde zin zou verfilmen “Zij opende het raam” dan zou dat allemaal worden ingevuld.’

Wat voor film geldt, geldt ook voor strips, alleen staan de beelden dan stil. Aan elk beeldverhaal ligt een geschreven tekst ten grondslag. In deze workshop nemen we het scenario en de scenarioschrijver onder de loep. Wat is hun belang? Hoe schrijf je een scenario? Hoe werken scenarist en tekenaar van beeldverhalen samen? Wat is het belang van een goed scenario? Duik in een wereld die meestal onder de radar blijft.

Docent

Drs. Jos van Waterschoot (1965) is conservator boekhistorische collecties en stripcollecties bij de Bijzondere Collecties. Hij studeerde Nederlands en boekgeschiedenis, was twintig jaar lang conservator van het Multatuli Museum te Amsterdam en vijf jaar lang conservator populaire cultuur bij de Bijzondere Collecties.

Jos van Waterschoot publiceerde over Multatuli, boekgeschiedenis en stripgeschiedenis. Hij is hoofdredacteur van het stripinformatie-magazine StripNieuws en striprecensent voor dat blad, en voor stripblad Eppo.

Datum, tijd en plaats

• vrijdag 24 augustus