De oudste stedenatlassen

Workshop door Bram Vannieuwenhuyze in summerschool History of the Book

23aug2018 13.30 - 16.30

Workshop

Bram Vannieuwenhuyze geeft op 23 augustus 2018 de workshop ‘De oudste stedenatlassen: kunstzinnig, herkenbaar of betrouwbaar?’. De workshop is onderdeel van de summerschool History of the Book.

In de zestiende eeuw werden in onze streken de eerste stedenatlassen en stadsbeschrijvingen uitgegeven. In 1567 publiceerde de naar Antwerpen uitgeweken Italiaan Lodovico Guicciardini zijn Descrittione di tutti i Paesi Bassi en in 1572 brachten Georg Braun en Frans Hogenberg in Keulen het eerste deel van de Civitates Orbis Terrarum, de eerste echte stedenatlas, uit. Die boeken hadden een enorme impact: ze werden niet alleen talloze malen heruitgegeven en vertaald, maar inspireerden vele andere uitgevers en kaartenmakers om gelijkaardige producten op de markt te brengen.

Typisch kenmerk van deze stedenatlassen is de combinatie van woord en beeld: de beschrijvingen in de Descrittione worden van kaarten en zichten vergezeld, terwijl de kaarten van de Civitates op de verso-zijde een stadsbeschrijving meekregen. In deze workshop gaan we nader in op de relatie tussen die stadskaarten, -zichten en -beschrijvingen. Tonen ze ons hetzelfde beeld? Of zijn het verschillende media die andere aspecten van de steden belichten? En wat was prioritair: de esthetische ervaring van woord en beeld, de herkenbaarheid van de plekken of de betrouwbaarheid van de informatie?

Deze editie biedt een verdieping van het onderwerp en ander materiaal dan de workshop in 2017.

Docent

Prof. dr. Bram Vannieuwenhuyze (1980) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Gent en verdedigde er in 2008 het proefschrift Brussel, de ontwikkeling van een middeleeuwse stedelijke ruimte. Nadien was hij werkzaam als wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit Gent en KU Leuven.

Sinds 2015 is Vannieuwenhuyze bijzonder hoogleraar Historische Cartografie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast werkt hij als zelfstandig onderzoeker en gids voor historisch studiebureau Caldenberga.

Datum, tijd en plaats

• donderdag 23 augustus