Revoluties in de natuurlijke historie

Workshop door Hans Mulder in summerschool History of the Book

28aug2018 13.30 - 16.30

Workshop

Hans Mulder geeft op 24 augustus 2018 de workshop ‘Revoluties in de natuurlijke historie’. De workshop is onderdeel van de summerschool History of the Book.

Tussen 1500 en 1900 veranderde de manier waarop de mens de natuur beschreef en verbeeldde. Uitvindingen, ontdekkingen en nieuwe methoden van onderzoek maakten dat de mens schoksgewijs zijn beeld over de natuur en zijn eigen plaats daarin ging bijstellen.

Tijdens deze workshop worden vijf belangrijke natuuronderzoekers bestudeerd: Conrad Gessner (1516–1565), die als eerste na de middeleeuwen alle levende dieren probeerde te beschrijven en te verbeelden; Antoni van Leeuwenhoek (1632–1723), die het met het blote oog niet waarneembare leven probeerde te tonen; Carolus Linnaeus (1707–1778), die een systeem bedacht om al het leven te benoemen en te ordenen; George Cuvier (1769–1832), die met fossielen aantoonde dat er op aarde ooit dieren leefden die niet meer bestaan; en Charles Darwin (1809–1882), wiens theorie van evolutie op basis van natuurlijke selectie het denken over het leven fundamenteel veranderde.

Er wordt ingegaan op hun werk, op de tijd en de samenleving waarin zij hun arbeid verrichtten en op de impact die zij hadden. De verhalen worden rijk geïllustreerd met boeken uit de Artis Bibliotheek.

Docent

Drs. Hans Mulder (1961) is conservator van de Artis Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Hij doceert en publiceert over boekgeschiedenis en de geschiedenis van de natuurlijke historie. Mulder studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, waar hij tot 2011 werkte als conservator gedrukte werken en docent geschiedenis van het gedrukte boek.

Daarnaast was Hans Mulder onder meer voorzitter van de Nederlandse Boekhistorische Vereniging en van Blue Shield Nederland. Samen met Marieke van Delft voerde hij de eindredactie van de in 2016 verschenen facsimilé van Merians Metamorphosis insectorum Surinamensium 1705.

Datum, tijd en plaats

• dinsdag 28 augustus