Muziekdruk in zeventiende-eeuws Amsterdam

Workshop door Simon Groot in summerschool History of the Book

24aug2018 13.30 - 16.30

Workshop

Simon Groot geeft op 24 augustus 2018 de workshop ‘Muziekdruk in zeventiende-eeuws Amsterdam: van hoogdruk naar diepdruk’. De workshop is onderdeel van de summerschool History of the Book.

Aan de hand van Amsterdamse muziekdrukken uit de zeventiende eeuw worden de specifieke eigenschappen van hoogdruk en diepdruk in beeld gebracht.

Hoogdruk, met losse notentypen, was het in de vroege zestiende eeuw ontwikkelde (en geleidelijk verbeterde) equivalent van de boekdrukkunst. Diepdruk (op basis van kopergravure) begon voor de muziek eind zestiende eeuw in Antwerpen door de toevoeging van een muziekregel aan een illustratie (het fenomeen beeldmotet).

Diepdruk bleek een oplossing te bieden voor de toenemende behoefte aan voordrachtaanduidingen in de zeventiende-eeuwse muzieknotatie. In de loop van deze eeuw nam kopergravure dan ook hand over hand toe voor de vermenigvuldiging van muziek, om in de achttiende eeuw uit te groeien tot de dominante techniek.

Docent

Dr. Simon Groot (1958) studeerde compositie, muziektheorie en koordirectie aan het Conservatorium van Rotterdam en muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Als koordirigent en als musicoloog heeft hij zich toegelegd op Nederlandse muziek in de late zestiende en vroege zeventiende eeuw. In juni 2017 promoveerde hij op de Amersfoortse musicus Joannes Tollius.

Simon Groot is artistiek leider van het Hemony Ensemble, docent muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en conservator van de muziekhistorische collecties bij de Bijzondere Collecties.

Datum, tijd en plaats

• vrijdag 24 augustus