Inleiding tot de geschiedenis van geschreven en getekende lettervormen

Workshop door Mathieu Lommen in summerschool History of the Book

29aug2018 13.30 - 16.30

Workshop

Mathieu Lommen geeft op 29 augustus 2018 de workshop ‘Inleiding tot de geschiedenis van geschreven en getekende lettervormen’. De workshop is onderdeel van de summerschool History of the Book.

De workshop biedt een introductie tot de westerse geschiedenis van geschreven en getekende lettervormen vanaf de Renaissance. De Bijzondere Collecties beheren een rijke collectie handschriftelijk en gedrukt materiaal op dit gebied, van de zestiende eeuw tot heden.

Er wordt met name aan de hand van historische modelboeken ingegaan op onder meer het verschil tussen kalligrafie en belettering, op de invloed van grafische technieken (houtsnede en kopergravure) en op de relatie tussen lettervorm en schrijfinstrument (uiteenlopende pennen en penselen). De workshop is interessant voor zowel beginners als gevorderden.

Docent

Drs. Mathieu Lommen (1958) is conservator grafische vormgeving bij de Bijzondere Collecties van de UvA. Hij publiceert en stelt ook tentoonstellingen samen over grafische vormgeving, met name letter- en boekontwerp.

Datum, tijd en plaats

• woensdag 29 augustus