Ganzenbord en andere bordspellen

Workshop door Christine Sinninghe Damsté in summerschool History of the Book

22aug2018 13.30 - 16.30

Workshop

Christine Sinninghe Damsté geeft op 22 augustus 2018 de workshop ‘Ganzenbord en andere bordspellen’. De workshop is onderdeel van de summerschool History of the Book.

In de Bijzondere Collecties bevindt zich een grote collectie centsprenten, waaronder een aanzienlijk aantal fraaie spel- of speelprenten. Deze op papier gedrukte spellen in allerlei soorten en maten dateren uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw en worden tijdens de workshop getoond.

De deelnemers krijgen informatie over de cultuurhistorische achtergrond van de spellen, waarvan een aantal is gebaseerd op de regels van het oude ganzenbordspel. De geschiedenis van dit gezelschapsspel krijgt daarom speciale aandacht.

De deelnemers aan de workshop gaan ook daadwerkelijk een aantal spellen spelen. Op deze manier komen de spelers nog dichter bij de essentie van het spel en wordt het mogelijk het spel in de historische context te plaatsen. Wellicht blijkt dat deze oude spellen nog steeds betekenis hebben in de huidige tijd.

Docent

Christine Sinninghe Damsté-Hopperus Buma (1958) is haar hele leven al geïnteresseerd in de geschiedenis van speelgoed en spel. Zij heeft in de afgelopen 45 jaar een speelgoed- en spellencollectie verzameld die haar inspiratie geeft onderzoek te doen naar de historische en pedagogische achtergrond van spel en speelgoed.

Tot 2007 was Christine Sinninghe Damsté  als docent verbonden aan het middelbaar onderwijs. Sindsdien is zij fulltime zelfstandig onderzoeker naar spel- en speelgoedhistorie. Hierover geeft zij lezingen en publiceert ze.

Datum, tijd en plaats

• woensdag 22 augustus