Vreemd bier voor eigen bier

Workshop door Leen Alberts in summerschool History of the Book

29aug2018 13.30 - 16.30

Workshop

Leen Alberts geeft op 29 augustus 2018 de workshop ‘Vreemd bier voor eigen bier: de transformatie van de biermarkt in de Gouden Eeuw’. De workshop is onderdeel van de summerschool History of the Book.

Op zeventiende-eeuwse schilderijen zien we vrolijke boeren in een herberg driftig klinken met grote kroezen bier. En zien we rijke brouwers als lid van de schutterij trots met een fraai versierde pul geportretteerd. De Republiek was een handelsnatie van graan – de ‘moedernegotie’ – en bier was volksdrank nummer één.

Ondanks dit florissante beeld van de biercultuur was er een verschuiving op de biermarkt gaande die juist het einde van een eeuwenlange bloeitijd markeerde. De zeventiende eeuw was voor de bierbrouwerij helemaal geen Gouden Eeuw. Of voor sommigen toch wel?

Aan de hand van een Amsterdams koopmansboekje uit de zestiende eeuw en een receptenboek van een Dordtse apotheker uit de zeventiende eeuw, beide aanwezig in de Bijzondere Collecties, schetsen we de ontwikkeling die op de biermarkt gaande was. Met een bierproeverij openen we de flessen van historische bieren en proeven we letterlijk de verandering van smaak.

Docent

Dr. Leen Alberts (1966) studeerde logistiek aan de HEAO in Arnhem en volgde de lerarenopleiding geschiedenis in Utrecht. Sinds 2007 is hij werkzaam als docent middeleeuwse geschiedenis op de lerarenopleiding van Hogeschool Utrecht.

In 2015 promoveerde Leen Alberts aan de Universiteit Leiden op een onderzoek naar de middeleeuwse bierbrouwerij van de toenmalige bierstad Amersfoort. Hij geeft cursussen biergeschiedenis (Stichting Bieropleidingen Nederland) en voedingsgeschiedenis en heeft in samenwerking met bierbouwerijen enkele historische bieren nieuw leven ingeblazen.

Datum, tijd en plaats

• woensdag 29 augustus