Letterschilderen – signpainten – reclameschilderen

Workshop door Amsterdam Signpainters in summerschool History of the Book

31aug2018 10.00 - 13.00

Workshop

De Amsterdam Signpainters geven op 31 augustus 2018 de workshop ‘Letterschilderen – signpainten – reclameschil-deren. Van basis penseelstreek tot letter’. De workshop is onderdeel van de summerschool History of the Book.

Signpainten, of reclame-, letterschilderen is een ambacht dat vroeger vaak toegepast werd voor het maken van bewegwijzering, informatieborden, naamborden en reclames in de openbare ruimte.

Dergelijke schilderingen werden met de hand vervaardigd en de letters werden vaak ook met de hand ontworpen. Verschillende technieken zijn onderdeel van dit ambacht, zoals: vergulden, schilderen, krijtborden, illustratie en overig decoratief werk.

In deze workshop gaan we aan de slag met gouache/plakkaatverf, inkt, potlood, papier en liniaal en maken we blokletters en kalligrafische vormen vanuit een breed penseel.

Docenten

Amsterdam Signpainters is een internationaal netwerk van letterschilders, restaurateurs en andere ambachtslieden die elkaar onderwijzen op het gebied van het handmatig aanbrengen van reclame-uitingen in de openbare ruimte. Het collectief voert zijn ambacht dagelijks uit voor winkeliers en pandeigenaren, op muren, winkelruiten, voertuigen, etc.

De Signpainters proberen altijd de wensen van de klant uit te werken tot een mooi ontwerp, of het bestaande ontwerp op een zo mooi mogelijke manier aan te brengen. Naast het commerciële werk is er een stichting opgezet om deze vorm van ambacht niet uit het straatbeeld te laten verdwijnen en het vak door te geven. De Signpainters laten mensen kennismaken met dit vak door middel van beurzen, presentaties en workshops.

Datum, tijd en plaats

• vrijdag 31 augustus