Kunstzinnig, herkenbaar of betrouwbaar?

Workshop door Bram Vannieuwenhuyze in summerschool History of the Book

30aug2017 13.30 - 16.30

Workshop

Bram Vannieuwenhuyze geeft op 30 augustus 2017 de workshop ‘Kunstzinnig, herkenbaar of betrouwbaar? Stadskaarten en -beschrijvingen in oudste stedenatlassen’. De workshop is onderdeel van de summerschool History of the Book.

In de zestiende eeuw kwamen in onze streken de eerste stedenatlassen en stadsbeschrijvingen van de pers. In 1567 publiceerde de naar Antwerpen uitgeweken Italiaan Lodovico Guicciardini zijn Descrittione di tutti i Paesi Bassi en vijf jaar later verscheen bij Georg Braun en Frans Hogenberg in Keulen de eerste echte stedenatlas, Civitates orbis terrarum.

Beide boeken werden talloze malen heruitgegeven en vertaald, en inspireerden vele andere uitgevers en kaartenmakers om een gelijkaardig product op de markt te brengen. Typerend voor deze oudste stedenatlassen is de combinatie van woord en beeld: de beschrijvingen in de Descrittione worden van kaarten en zichten vergezeld, terwijl de kaarten van de Civitates op de verso-zijde een stadsbeschrijving meekregen.

In deze workshop gaan we nader in op de relatie tussen die stadskaarten, stadszichten en stadsbeschrijvingen. Tonen ze ons hetzelfde beeld? Of zijn het verschillende media die andere aspecten van de steden belichten? En wat was belangrijker: de esthetische ervaring van woord en beeld, de herkenbaarheid van de plekken of de betrouwbaarheid van de informatie?

Docent

Prof. dr. Bram Vannieuwenhuyze (1980) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Gent en verdedigde er in 2008 het proefschrift Brussel, de ontwikkeling van een middeleeuwse stedelijke ruimte. Nadien was hij werkzaam als wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit Gent en KU Leuven. Sinds 2015 is hij bijzonder hoogleraar Historische Cartografie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast werkt hij als zelfstandig onderzoeker en gids voor Caldenberga en doceert hij aan het Centrum voor Volwassenenonderwijs COOVI in Anderlecht.

Datum, tijd en plaats

• woensdag 30 augustus