Souvenirs de l’amitié

Workshop door Klaas van der Hoek in summerschool History of the Book

23aug2017 13.30 - 16.30

Workshop

Klaas van der Hoek geeft op 23 augustus 2017 de workshop ‘Souvenirs de l’amitié’. De workshop is onderdeel van de summerschool History of the Book.

Manuscripten zijn er in alle soorten en maten. Ook binnen één genre is de variëteit vaak groot. Een wel heel fascinerende ontwikkeling maakte het album amicorum door – het ‘vriendenboek’, waarin men, de naam zegt het al, handgeschreven blijken van vriendschap bijeenbracht.

In de zestiende eeuw, toen dit genre ontstond, waren het studenten – doorgaans van adel – die in prachtvolle alba amicorum al dan niet geïllustreerde inscripties van vrienden en vriendinnen verzamelden. In de twintigste eeuw deden jonge meisjes nog steeds hetzelfde in hun poesiealbums. Daartussen ‘wandelde' het genre door de rangen en standen van de samenleving en veranderden albums van vorm en inhoud.

Goed vertegenwoordigd in de Bijzondere Collecties zijn laatachttiende- en negentiende-eeuwse albums van heren en vooral dames uit de bourgeoisie. De inhoud – vaak losbladig, in schattige doosjes met het opschrift Souvenir de l’amitié – is huiselijk van karakter en bestaat deels uit borduur-, knip- en vlechtwerkjes.

Ten onrechte blijft juist dit soort burgerlijke albumpjes onderbelicht. Deze workshop wil daar een beetje verandering in brengen. Na een inleiding op het genre met voorbeelden uit vijf eeuwen gaan de deelnemers elk een album analyseren.

Docent

Drs. Klaas van der Hoek (1960) is conservator handschriften en moderne letterkunde bij de Bijzondere Collecties van de UvA. Hij studeerde Nederlands en mediaevistiek in Groningen en was eerder projectmedewerker bij de Koninklijke Bibliotheek en conservator bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Hij heeft speciale interesse in brieven en alba amicorum en werkt momenteel aan een beredeneerde catalogus van de alba bij de Bijzondere Collecties.

Datum, tijd en plaats

• woensdag 23 augustus