Muziekdruk in zeventiende-eeuws Amsterdam

Workshop door Simon Groot in summerschool History of the Book

22aug2017 13.30 - 16.30

Workshop

Simon Groot geeft op 22 augustus 2017 de workshop Muziekdruk in zeventiende-eeuws Amsterdam’. De workshop is onderdeel van de summerschool History of the Book.

Aan de hand van Amsterdamse muziekdrukken uit de zeventiende eeuw worden de specifieke problemen tezamen met de gevonden oplossingen van de losse notentypen (movable type) in beeld gebracht.

Kopergravure begon als toevoeging van een muziekregel aan een illustratie (het fenomeen beeldmotet), maar het bleek een ideale oplossing voor een deel van deze problematiek. In de loop van de zeventiende eeuw nam kopergravure dan ook hand over hand toe voor de vermenigvuldiging van muziek, om in de achttiende eeuw uit te groeien tot de dominante techniek.

Docent

Dr. Simon Groot (1958) studeerde compositie, muziektheorie en koordirectie aan het Conservatorium van Rotterdam en muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Als koordirigent en als musicoloog heeft hij zich toegelegd op Nederlandse muziek in de late zestiende en vroege zeventiende eeuw. In juni 2017 promoveerde hij op de Amersfoortse musicus Joannes Tollius. Naast een drukke muzikale praktijk is hij werkzaam als conservator muziekhistorische collecties bij de Bijzondere Collecties.

Datum, tijd en plaats

• dinsdag 22 augustus